Streigi mõju võimule jäi kaheldavaks

Kadrin Karner 17. juuni 2009, 00:00

Planeeritud mahus toimusid streigid Tartu, Põlva ja Narva ühistranspordis. Samuti streikisid Tallinnas ametiühingusse kuuluvad Eesti Posti kullerid ning Tallinna, Virumaa, Tartumaa ja Võrumaa teehooldajad. Lisaks peeti streigikoosolekuid enam kui 20 ettevõttes.

"Põhiline sai öeldud - töötajad ei lase endast vaikselt üle sõita ja me seisame valitsuse plaanide vastu töötajate õigusi vähendada," ütles Transpordi Ametiühingu juht Peep Peterson.

Ametiühingute keskliidu juhi Harri Taliga sõnul on valitsuse sõnamurdlik poliitika lubamatu ja sellega ei lepita. "Millist mõju see riigikogu hääletamisele annab, seda näeme homme," vasta ta eile küsimusele, kas on lootust, et streikijaid ka kuulda võetakse.

Taliga sõnul ähvardati Tallinnas streikida tahtvaid ning streikivaid trolli- ja bussijuhte. "Kui ettevõtted said kätte streigiteated, hakati muutma graafikuid, et vähendada streigi ulatust ja osalejate arvu," märkis ta. Teadaolevalt on inimesi otseselt ähvardatud ja see on loomulikult ebaseaduslik, lubamatu ja häbiväärne, lisas ta.

Tallinna Autobussikoondise suhtekorraldaja Sirje Rohu sõnul ei vasta tõele, et juhtkond sundis töötajaid streigist loobuma. "Juhtidele, kes on vabatahtlikult otsustanud streikida, ei tee me mingisuguseid takistusi," märkis ta.

Narva Bussivedudest osales streigis 11 linnaliinide juhti 90 bussijuhist. "Suutsime nendega nii palju kokkuleppele saada, et streik ei toimu täies mahus," viitas firma juht Andrus Tamm tööandja ja juhtide läbirääkimistele. "Kui vaadata praegust valitsuse poliitikat, siis ma ei usu, et sellel mingit tulemust võiks olla," lausus.

ASi Tavid nõukogu liikme Meelis Atoneni sõnul võivad streikijad ise firma teha ja endale ka head tingimused luua, ei ole vaja pahade tööandjatega koostööd teha. "Ilmselt ei saa paljud veel aru, et raha ei teki iseenesest. Ja majandussurutis ei ole ilmselt ka veel kõigini jõudnud. Kurb," tõdes ta.

Tööõigusbüroo Labour Consulting Partner arendusjuhi Herdis Ojasu arvates peavad töötajad saama oma meelsust väljendada, aga enne tuleb üritada kokkuleppele jõuda. "Lubaksin töötajail streikida, sest muud võimalust neil oma seisukohti seaduslikult presenteerida ma ei näe," lisas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing