Käibelanguses Elcoteq läheb Ericssonile

Katre Pilvinski 18. juuni 2009, 00:00

Ericsson teatas eile, et ostab elektroonikakomponentide tootjalt Elcoteq 30 miljoni euro (469 miljonit krooni) eest suurema osa nende Tallinna tootmisüksusest. Elcoteqi hinnangul on müüdava osa käive alla 200 miljoni euro (umbes 3 miljardit krooni) aastas.

Ericssoni tootmisjuht Jan Wassenius põhjendas ostu kindlustunde loomisega. "Ericssoni jaoks oli peamine Elcoteqi tootmise ostu põhjus see, et tahame kindlustada oma telekommunikatsioonitarvikute tootmist ning tarneid meie klientidele," kommenteeris ta.

Wasseniuse sõnul on Ericsson ja Elcoteq pikka aega koos töötanud. "Teame, et Elcoteqil on väga hea kompetents ning nad on olnud väga head Ericssoni varustajad juba varasematel aastatel," ütles Wassenius.

Tootmisjuht lisas, et praegu ei oska ta veel öelda, kas nad saavad Tallinnas pakkuda tööd enam kui 1200 inimesele. "Praegu on Ericssoni vajadus 1200 töötajat ning see arv töötajaid võetakse üle," märkis ta.

Elcoteqi palgal on praegu Tallinnas 1600 inimest. Tehingu järel jääb paarsada neist edasi Elcoteqi. "Jätkame Tallinnas tootmist kõikidele klientidele ja püüame võita ka uusi tellimusi," ütles Elcoteqi turundus- ja kommunikatsioonijuht Carsten Barth.

Suurema osa Tallinna tehase müüki põhjendas Barth tootmise ratsionaliseerimisega ning plaaniga suurendada Elcoteqi kasumlikkust. "Meil on Euroopas kaks tehast ning ühest peaks piisama, et teenindada praegust nõudlust," viitas ta tootmise koondamisele Euroopas suurde tootmisüksusse Ungaris Pécsis.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on Ericssoni ja Elcoteqi tehing praegustes majandusoludes positiivne uudis. "Ericssoni otsus tulla Eestisse on kiiduväärt, sest ta on ikkagi globaalne tegija," märkis ta.

Ministri kinnitusel on Ericsson Eestis praegusel ajal vägagi teretulnud. "Ajal, mil Eestist räägitakse ja Eesti poole vaadatakse, mis ikkagi meist saab," täiendas ta. Partsi sõnul on Ericssoni investeering oluliselt mahukam kui esimeses etapis plaanitud ettevõtte enda investeeringud. "Töökohad jäävad ja Ericsson suurendab tootmispotentsiaali," rääkis ta.

Elcoteqi kontserni eelmise aasta käive oli 3,4 miljardit eurot, kahjumit saadi 7 miljonit eurot. Tänavu aprilli lõpus teatas elektroonikatootja, et aasta esimese kolme kuu kahjumiks kujunes 46,1 miljonit eurot. Aastatagusega võrreldes kasvas kahjum enam kui neli korda. Ettevõtte käive langes selle aasta kolme kuuga 48 protsenti, 470 miljonile eurole.

Tulemuste kukkumise peamiste põhjustena nimetas ettevõte majanduskriisi ja kiiret muutust tarbimiskäitumises. Samas märkis Elcoteq, et madal käive on esimesele kvartalile iseloomulik. Tänavu veebruaris teatas Elcoteq, et koondab aasta alguses alanud tellimuste madalseisu tõttu Tallinnas kuni 385 inimest.

Elcoteq on olnud Ericssoni jaoks väga hea tarnija, kes on teinud väga head tööd ja kus on tõesti väga korralik kvaliteet ja väga head inimesed.

Kuna me näeme suurt nõudlust praegu mobiilsete lairibavõrkude järele ning Elcoteq on just selles vallas meile tooteid teinud, siis oleme teinud selle tõsiselt läbikaalutud otsuse.

Tootmise alustamine siin võtab aega, kuni saadakse vajalikud heakskiidud konkurentsiametilt, ja kui see on lõpule viidud ning tootmine Ericssoni tehasena tööle pandud, siis vaatame juba tootmise kasvatamist. Ericssoni nime all algab tootmine kindlasti selle aasta jooksul

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing