Riik peab taguma 250 miljonit valurahaks

Anne Oja 18. juuni 2009, 00:00

Sylvesteri üks suuremaid aktsionäre Mati Polli saab 2007. aasta veebruaris deponeeritud 385,5 miljonilt kroonilt intressidena kokku ligi 40 miljonit krooni. Kõikide Sylvesteri aktsionäride intressid kokku on ligi 250 miljonit krooni.

Maksuameti kaotus Sylvesteri aktsionäridele on rahandusminister Jürgen Ligi sõnul eelarvele väga valus löök, millega on aga arvestatud ning vajalikud summad kasinate maksulaekumiste kõrvalt ootele pandud.

"Ma tean, et justiitsminister on rahandusministritele varem soovitusi andnud, et see vaidlus tuleks lõpetada. Aga tuleb aru saada ka maksuametnikest - nõudest loobumine pole lihtne, sest see võib omakorda spekulatsioone tekitada," märkis Ligi.

Endise rahandusministri ja maksuameti juhi Aivar Sõerdi sõnul on arusaamatu, miks maksuamet nõuetega Sylvesteri kallale läks, sest võidulootust polnud algusest peale.

"Mulle on kogu selle protsessi vältel olnud arusaamatu, miks maksuhaldur sellise avantüüri peale üldse läks," oli Sõerd nõutu ja lisas, et vastuse sellele küsimusele saab anda vaid maksuhaldur ise.

Teine varasem rahandusminister Tõnis Palts, kes kahe aasta eest maksuvaidluses samuti maksuametit võitis, ütles, et riik peaks maksuterrori ohvritelt vabandust paluma ning maksuamet kaotatud kaasustest oma järelduse tegema. "Eeldan, et tänase otsuse valguses tekib ka poliitikute ja ametnike vastutus kõige kõrgemal tasemel," ütles Palts eile Äripäevale.

"Sylvesteri mehed on tublid, et jaksasid selle tee lõpuni käia. Tahaks, et riik vabandaks avalikult maksuterrori all kannatanud ettevõtjate ja nende perekondade ees," lausus Palts.

Otsus Sylvesteri endistelt omanikelt täiendavat tulumaksu nõuda polnud vale, kuid küsimus oli tõendite hulgas - riigikohus ei pidanud neid lihtsalt piisavaks, ütles maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav.

Kuigi riigikohtu otsus üle anda maksuvaidluses õigus Sylvesterile võib firma ühe aktsionäri Margus Kohava sõnul rõõmu tunda, ei saa mehed rahulikult hingata enne, kui kogu protsess läbi.

Sylvesteri maksuvaidluses on nimelt käimas veel kaks protsessi - üks neist Tallinna ringkonnakohtus, mille otsus oleks pidanud avalikustatama esmaspäeval, kuid lükati edasi 3. juuliks, ning protsess Pärnus, milles pole veel halduskohtu otsuseni jõutud.

"Olime algusest peale kindlad küll oma tegevuses, aga alates sellest hetkest, kui maksuamet oma varasemad seisukohad ümber muutis, ei olnud me enam milleski kindlad," kommenteeris Kohava riigikohtu otsust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing