MaksuMaksja: maksutõusutagi koormus 10 aasta suurim

18. juuni 2009, 10:27

Maksumaksjate liit protesteerib uue
valitsuskoalitsiooni kavandatava käibemaksu tõusu vastu, sest kõigi eelduste
kohaselt kujuneb 2009. aasta maksukoormus juba ilma uute maksutõusudetagi
viimase kümne aasta kõrgemaiks.

Liidu arvamusega on nõus ka Eesti Keskmiste ja Väikeettevõtjate Assotsiatsioon, kelle arvates kannataksid käibemaksu tõstmisest kõige rohkem siseturul tegutsevad väikeettevõtjad ja lõpptarbijad, kirjutab viimane MaksuMaksja.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Lasse Lehis kirjutab, et maksude tõstmisel ei kehti aritmeetika põhitõed. Maksumäära tõstmine ei suurenda maksulaekumisi. Tasub meeles pidada sedagi, et avalik sektor ise on samuti käibemaksuseaduse mõistes lõpptarbija ja maksukoormuse kandja.

Eesti Maksumaksjate Liidu vanemjurist Martin Huberg soovitab Eestil mõelda, enne kui asutakse madaldatud maksumäärasid kaotama või standardmäära tõstma. Nimelt on Eesti jätnud kasutamata Euroopa direktiivis pakutavad erandid toiduainetele, vee tarnetele, transpordile, kultuurile (muuseum, loomaaed, kontsert jne), raadio- ja televisiooni vastuvõtule, spordile jne. Samuti tutvustab autor mujal maailmas kasutamist leidvat maksuamnestia ideed, mida ei saaks Eestis rakendada käibemaksu osas, küll aga võiks seda kaaluda muude maksude ja maksuintresside osas, samuti võiks kõne alla tulla karistamisest loobumine.

Ernst Young Baltic AS maksuosakonna juhataja Ranno Tingas kirjeldab Ernst Youngi tehtud uuringut, milles vaadati hiljutisi maksupoliitika muudatusi 24 riigis tulenevalt globaalsest finantskriisist. Tulemused näitasid, et praegu langetavad paljud riigid makse majanduse elavdamiseks. Autor nendib, et tõenäoliselt ei pea Eesti kõike tegema samamoodi nagu teised riigid, kuid ilmselgelt ei ole mõttekas käituda ka täpselt vastupidi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2009, 10:27
Otsi:

Ava täpsem otsing