Kuberner Schwarzenegger otsib abi ühtlasest tulumaksust

19. juuni 2009, 12:06

Tänane Wall Street Journal kirjutab
arvamusküljel sellest, kuidas suure eelarvedefitsiidiga maadlev California
osariik kaalub muude kriisimeetmete seas astmelise tulumaksu asendamist ühtlase
tulumaksuga.

See on kuberner Arnold Schwarzeneggeri parim idee, kiidab Wall Street Journal.

California eelarveprobleemil on kaks peamist põhjust – esiteks pidurdamatu kulutuste kasv ning maksusüsteem, mis karistab ettevõtlust ja ettevõtjaid. California astmeline tulumaks seab suurfirmad ja jõukama elanikkonna USA osariikidest suurima löögi alla – vaid New Yorgis on tulumaksu ülempiir kõrgem. Osariigi maksuameti hinnangul tuleb 50-55% tulumaksust saadud maksutulust Californias 1%lt elanikkonnast.

See „rikaste kurnamine“ on andnud tagasilöögi – paljud on ära kolinud Nevadasse ja Texasesse, kus nad on tulumaksust priid. Samuti tähendab selline struktuur Californiale maksutulude väga järsku kõikumist. 2003-2008 buumiaastatel kasvasid osariigi tulud 40% ning poliitikud leidsid aina uusi kulutamiskohti, mida majanduse langusfaasis enam rahastada ei suudeta. Et huvigrupid tulusid vähendada ei lase, on uuesti makse tõstetud ja tsükkel kordub … kirjeldab leht.

Schwarzenegger on ellu kutsunud komisjoni, mis kaalub võimalust kehtestada osariigis nii üksikisikutele kui ettevõtetele ühtlane 6%ne tulumaks võimalikult väheste eranditega. See annaks osariigi valitsusele piisavalt tulu oma funktsioonide täitmiseks, lõpetades samas tulude järsu kõikumise majanduse tõusu ja languse perioodidel. Ühtlasi loodetakse reformiga osariiki tagasi meelitada ettevõtjad.

Praegu on Californias kõrgeim tulumaksu määr 10,55%, mis jääb alla vaid 12,62%le New Yorgis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. June 2009, 12:06
Otsi:

Ava täpsem otsing