CV-Online: 3,5% rohkem juhte otsib tööd

22. juuni 2009, 11:18

Juhtimiskogemusega tööotsijate hulk meie
andmebaasis on aasta algusest kasvanud ca 3,5%, kuid head juhti pole
siiski oluliselt lihtsam leida, ütles CV-Online'i turundusjuht Raimo
Matvere.

"Hetkel on meil juhtidele ca 10% tööpakkumistest, mis praegu teeb absoluutarvudes ca 40 pakkumist. Me avaldame ka töötukassa poolt vahendatavaid tööpakkumisi, kuid nende kohta täpne statistika puudub. Hinnanguliselt vaadates on nende pakkumiste seas juhtide tööpakkumiste protsent väiksem," kommenteeris Matvere tööturu olukorda tipp- ja keskastme juhtide jaoks.

"Vaadates hetkel aktiivseid tööpakkumisi, siis kõrgeid tippjuhte eriti ei otsita, võiks tuua välja vast kaks pakkumist – üks metallitööde ettevõte otsib tegevdirektorit ning Trigon Agri juhatuse liiget," lisas ta.

Matvere tõdes, et kandideerijate arv ühele juhtivale ametikohale pole drastiliselt kasvanud või langenud. "See on suhteliselt stabiilne olnud. Kandidaatide hulk oleneb ettevõttest – mida tuntum ja suurem on tööandja, seda rohkem on kandidaate. Siiski jääb laekuvate CV-de arv juhtidele suunatud töökonkurssidel enamasti 15-30 vahele. Kõige enam kandidaate saavad konkursid, kus otsitakse kaupluste juhatajaid, eesotsas kohalike tuntumate poekettide ja ka laevafirmadega," rääkis ta.

"Kõik kandideerijad ei kvalifitseeru kindlasti mitte juhi ametikohale. Paraku on nii, et teatud hulk inimesi tavaliselt pigem üle- kui alahindavad oma sobivust ametikohale," märkis Matvere ja lisas, et juhtideks pürgivad ka suvalised õnneotsijad.

"Õnneotsijaid on ka juhtide ametikohtadele kandideerimas, kuid suurem hulk kandideerib neid spetsialistide ametikohtadele," sõnas ta.

Matvere rääkis, et nende poolt läbiviidud värbamiste puhul saab öelda, et kõige põhilisem, mille vastu eksitakse, on see, et ei vastata kandidaadile esitatud tingimustele ja ikka kandideeritakse.

"Üldjuhul on aga nii, et kui juba peamistele nõudmistele ei vastata, isegi kui "kasuks tuleb" rubriiki märgitud oskused on olemas, siis jäetakse kandidaat esimeses voorus valikust välja. Ilmselt kandidaadid arvavad, et tööandjad on valmis mööndusi tegema. Paraku praeguses tööturu situatsioonis see nii pole. Otsitakse parimat, sest lootus head tegijat leida, on olemas," lisas ta.

Juhtimiskogemusega tööotsijate hulk CV-Online'i andmebaasis on aasta algusest kasvanud ca 3,5%. "Heal tasemel kogemustega juhti on ehk veidi lihtsam leida kui varem. Kuid mitte oluliselt. Oleme oma klientidelt kuulnud veel tänagi, et väga head spetsialisti ja juhti (eriti tehnilisse ja nö reaalvaldkonda) on keeruline leida. Loogika on selles, et kui ühel firmajuhil on tarvis olnud koondada osa juhte, siis loobuti esmalt ikkagi nendest, kes näitasid oma töös tagasihoidlikumaid tulemusi. Parimaid inimesi hoitakse nii kaua kui võimalik, sest tulevikus on neid jälle äärmiselt keeruline leida," selgitas Matvere.

"Väga spetsiifilise valdkonna puhul, kus juhil peavad olema lisaks juhtimisoskustele ka teadmised mõnes vähelevinud valdkonnas, tuleb ette, et head juhti peab otsima välismaalt. Samuti on välismaiste ettevõtete puhul, mis ka Eestis tegutsevad, tavapärane, et juht tuuakse ettevõtte emamaalt," ütles ta.

CV-Online'i turundusjuhi sõnul eelistatakse üldjuhul kohalikke asjatundjaid, kes tunnevad turgu ja keskkonda paremini. Samas on ka üksikuid firmasid, kes paluvad kohe teha otsinguid laiemalt kui vaid Eesti piires - enamasti huvitutakse kõikidest Baltimaadest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. June 2009, 19:07
Otsi:

Ava täpsem otsing