BÖRS: nafta hinnatõus Venemaad seekord ei aita

25. juuni 2009, 20:38

Venemaa majanduskriis on sügavam ja kestab
kauem, kui arvati, olulist abi pole isegi nafta hinna tõusust.

Maailmapank ennustas eile avaldatud prognoosis, et Venemaa majandus langeb sel aastal 7,9 protsenti ning ei taastu kriisieelsele tasamele mitte enne 2012. aastat, kirjutas The New York Times.
Maailmapanga ennustus tähendab, et peaaegu pool eelmise kümnendi kasvust läheb kaduma, vahendas ajaleht panga Venemaa peaökonomisti Zeljko Bogeticit.

“Majanduslanguse ning sotsiaalse tagasilöögi mõju on suurem, kui me eeldasime,” lausus ta. Aprillis avaldatud prognoosis ennustas maailmapank Venemaale 4,5protsendilist majanduslangust.

Ka Goldman Sachs ei ole Venemaa suhtes optimistlik ning arvab, et ainuüksi nafta hinnatõus riigi majandust eriti ei aita.
“Venemaa majanduse sügav langus võrreldes eelmise aastaga on tingitud meie arvates vähemal määral nafta hinna langusest ning suuremalt jaolt kapitali sisseveo peatumisest, mis algas 2008. aasta kolmandast kvartalist,” kirjutas investeerimispanga analüütik Rory MacFarquhar esmaspäeval.

Kapitaliinvesteeringud Venemaale langesid mais 23,1%, mis on suurim kukkumine alates 1998. aastast. Tööstustoodang langes eelmisel kuul rekordilised 17,1%. Jaemüük langes mais 5,6%. Tegemist oli neljanda järjestikuse languskuuga ning suurimaga alates 1999. aasta septembrist.

Maailmapanga ennustuse kohaselt satuvad majanduslanguse tõttu miljonid venelased taas vaesusse. Vaeste inimeste hulk, mis viimasel kümnenil hakkas tänu kiirele majanduskasvule kahanema, hakkab taas kasvama. Panga ennustuse kohaselt elab selle aasta lõpul Venemaal 24,6 miljonit vaest, mis moodustab 17,4% elanike koguarvust.

Eks Venemaa juhid tea ise kõige täpsemini riigi majanduse olukorra kohta. Valitsusringkondades on tunda ilmselt närvilisust. Majanduslehe Kommersant ilmunud lugu selle kohta, kuidas peaminister Vladimir Putin kolmapäeval supermarketis vorstimüüjaid noomis, on üsna selge näitaja.

Täna langes Venemaa börs 1,2 protsenti. Esmaspäeval langes indeks nn langevasse ehk karuturgu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2009, 20:38
Otsi:

Ava täpsem otsing