Iraak meelitab oma teadlasi riiki naasma

25. juuni 2009, 14:09

Iraagi valitsus üritab riiki tagasi
meelitada sealt viimaste aastakümnete jooksul lahkunud teadlasi, et need
aitaksid oma teadmistega riiki taas üles ehitada.

Iraak omas Lähis-Ida kohta üsna kõrgelt haritud elanikkonda, sest riik oli aastaid saatnud oma andekamaid kodanikke headesse välisülikoolidesse õppima. ÜRO sanktsioonid, 2003. aasta invasioon ning sellele järgnenud segadus sundisid aga miljoneid iraaklasi oma kodumaalt lahkuma, kirjutas Reuters.

Viimastel aastatel on kodumaale naasnud ainult 700 professorit, ehkki riigist pagenud kahest miljonist inimesest on kõrgharidus tervelt 17 protsendil. „Teie, Iraagi ajud, olete oluline osa juhtimaks meid mööda teed, mille oleme valinud,“ ütles peaminister Nuri al-Maliki poliitiline nõunik Sadeq al-Rikabi.

Samas on teadlased naasmise suhtes skeptilised, sest riik, kus iga päev tapetakse tsiviilisikuid ning tänavatel plahvatavad pommid, ei ole kuigi meelitav elukoht. Iraagist pärit Dublini ülikooli geneetik Mohammed al-Rubaie sõnul plaanib ta Iraaki teha vaid lühiajalisi visiite.

„Me ei soovi tulla tagasi, et jääda, kuid teadlastel on ka teisi viise kasulik olemiseks. Teadlased eri riikidest võivad osaleda ühistes projektides ning seeläbi oma teadmistega kasu tuua,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:42
Otsi:

Ava täpsem otsing