OECD Eestis veel erilisi toibumise märke ei tähelda

Sirje Rank 26. juuni 2009, 00:00

Esimest korda kahe aasta jooksul tõstis OECD maailma 30 kõige arenenuma tööstusriigi SKP prognoosi. Seda peamiselt tänu USA majanduse arvatust kiiremale toibumisele - märtsis prognoositud 4%se SKP languse asemel kahaneb USA majandus uue prognoosi järgi tänavu 2,8% ja kasvab tuleval aastal juba 0,9%.

Seevastu euroala majanduslangus tuleb tänavu kevadel prognoositust sügavam, -4,8% ning kasvu pole tulemas ka tuleval aastal.

OECD kandidaatriigi Eesti liigitab raport selge sõnaga nende riikide sekka, kus majanduses toibumise märke praegu veel ei terenda. Riskid on süngema stsenaariumi suunas, kuna majanduse käekäik sõltub suurel määral arengutest Eesti peamistel eksporditurgudel. Nii Soomes, Rootsis kui ka euroalal jääb majanduslangus värske prognoosi järgi tänavu sügavamaks kui OECD riikide uue prognoosi järgi veidi paranenud keskmine -4,1%ne langus.

Eesti peamisele eksporditurule Soomele prognoositud 4,7%ne langus on Soome ettevõtlusorganisatsioone hinnangul veel isegi liiga optimistlik - Soome rahandusministeerium rehkendab pigem kuueprotsendise langusega. Rootsis kahaneb SKP rohkem kui 90ndate aastate panganduskriisis - tänavu ligi 5,5%, millele tuleval aastal järgneb sisuliselt nullkasv.

Eesti majandusele ennustab OECD tänavuse 13,9%se languse järel tuleval aastal "nõrka toibumist", mis võib aga kergesti rööbastelt joosta, kui majandusaktiivsuse tõus meie peamistel eksporditurgudel viibib. Raport möönab, et eurole üleminekut püüdes on Eesti valitsuse eelarvepoliitika "äärmiselt protsükliline", mis langusele veelgi hoogu annab. Samas aitaks selge tähtaeg eurole üleminekuks usaldust Eesti vastu taastada ning tooks riiki investeeringuid, märgib OECD. Ka uus tööseadus võib aidata kaasa majanduse kiiremale kohanemisele ja tööjõu ümberpaiknemisele tootlikumatesse sektoritesse. Paraku võib see aga lähiperspektiivis tähendada eelkõige töötuse kasvu.

Töötus on kõigi OECD riikide jaoks üks tõsisemaid probleeme, mida majanduse aeglane toibumine niipea ei leevenda. USAs jõuab tööpuudus OECD hinnangul haripunkti umbes 10% piiril, euroalal kasvab see 12%-le. Osa inimeste oskused lähevadki jäädavalt kaotsi ning arenenud riikide majanduskasvu potentsiaal enam kriisieelsel tasemel ei taastu, ütles OECD peasekretär Angel Gurria ajalehele Financial Times.

Majanduse toibumisse on suure panuse andnud riiklikud tugiprogrammid ja keskpankade tegevus, nentis OECD, hoiatades, et riigid erakorralise abinõusid liiga kiiresti ära lõpetama ei kiirustaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:08
Otsi:

Ava täpsem otsing