Greenspan hoiatab inflatsiooni eest

26. juuni 2009, 11:06

USA keskpanga endine juht Alan Greenspan
hoiatab täna briti majanduslehe Financial Times arvamusküljel inflatsiooniohu
eest ning manitseb sellele vastu seisma.

„Tootmisvõimsuste üleküllus surub maailmaturul praegu ajutiselt hindu alla. Mina näen aga tulevikus suuremat ohtu inflatsioonist,“ kirjutab Greenspan.

„Kui poliitiline surve ei lase keskpankuritel õigel ajal oma ülepaisutatud bilansse koomale tõmmata, näitab statistiline analüüs, et aastal 2012 on inflatsioon tagasi. Veelgi varem, kui turud eeldavad, et rahapakkumine jääb pikemaks perioodiks ülepaisutatud tasemele,“ kirjutab Greenspan, kes levinud arvamuse kohaselt andis ise just taolisele poliitilisele survele järele, kui ta IT mulli lõhkemise järel 2001. a intresse kärpis.

Greenspan hoiatab, at eelolevatel aastatel tuleb valitsustel rahastada väga suuri defitsiite, millest võib tekkida surve keskpankadele, et nad suure osa uutest võlakirjadest värskelt trükitud rahaga üles ostaksid.

Teine potentsiaalne oht USA eelarvepoliitikas on Greenspani sõnul majanduse rahastamine avaliku sektori võlaga. „Maailmamajanduse kasvu parimates huvides peaksime kapitali ja muude ressursside jaotuses tuginema turujõududele,“ kirjutab Greenspan. „Poliitilist jaotamist kui alternatiivi on proovitud – ja see pole viinud kuhugi,“ kirjutab ta.

Ka miljardärist investor Warren Buffet ütles sel nädalal intervjuus CNBC-le, et peab deflatsiooni asemel suuremaks ohuks inflatsiooni. „Me ujutame süsteemi dollaritega üle,“ ütles Buffett, viidates sellele, kuidas keskpangad valitsuste võlakirju ostavad. Siiski peab ta USA keskpanga tegevust õigeks. „Valikut ei ole. Kuid inflatsioon võib väga suureks minna,“ ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2009, 11:06
Otsi:

Ava täpsem otsing