Ministeerium: kaubavahetuse langus süvenes

26. juuni 2009, 12:32

Aprillis kiirenes nii ekspordi kui ka
impordi aastane langustempo oluliselt. Statistikaameti esialgsetel andmetel oli
ekspordi maht eelmise aasta aprillist 38% ja impordi maht 41% väiksem.

Ekspordi suure kukkumise taga oli osaliselt ka 2008. aasta aprillikuu kõrge võrdlusbaas, mil ekspordi aastane kasv oli veel ligi 19%. Import oli aasta tagasi juba kasvuta, seega nõrgenes sisenõudlus jätkuvalt kiiremini kui välisnõudlus, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli aprillis 1,7 miljardit krooni, olles eelmise aasta samast perioodist endiselt poole madalam. Märtsiga võrreldes defitsiit suurenes 14%, sest import vähenes kuises võrdluses 4% ja eksport 7%.

Olulisematest kaubarühmadest kahanes aprillis aastases võrdluses ligikaudu poole võrra mineraalsete toodete ning metallide ja metalltoodete eksport. Samas oli nende osas aastatagune võrdlusbaas veel küllaltki kõrge. Metallide ja kütuste väljaveo suure kukkumise taga oli osaliselt ka metallide ja nafta maailmaturuhinna järsk langus. Märtsiga võrreldes metallide ja metalltoodete eksport ei kahanenud, kütuseid veeti aga välja kolmandiku võrra vähem. Viimastel kuudel on aeglustunud transpordivahendite ekspordi aastane langustempo (aprillis -25%ni) ja kuises võrdluses oli taas kasv (18%). Ka keemiatooteid müüdi välisturgudele veerandi võrra vähem kui aasta tagasi, kuid märtsi mahust oli nende eksport kümnendiku ulatuses suurem. Tähtsamatest kaubagruppidest võib veel välja tuua masinate ja seadmete ning puidu ja puittoodete ligikaudu kolmandiku võrra väiksemat väljavedu kui eelmise aasta aprillis.

Impordis olid aprillis aastatagusega võrreldes olulisematest kaubarühmadest suuremate kukkumistega metallid ja metalltooted ning transpordivahendid (ca -60%), samas viimaste osas toimus kuises võrdluses tugev kasv (42%). Seega võib järgmisel kuul oodata taas autode ekspordi suurenemist. Masinate ja seadmete sissevedu oli ligi poole võrra väiksem kui aasta tagasi, mis tulenes nii investeeringute olulisest langusest kui madalast ekspordinõudlusest. Ehitusturu nõrkusest tingituna oli ka ehitusmaterjalide ning puidu ja puittoodete import poole väiksem kui eelmise aasta aprillis. Kõigi ülejäänud kaubagruppide sissevedu oli aastases võrdluses samuti languses.

Maikuus ei ole kaubavahetuses olulist paranemist veel oodata, samas võib mõningaid märke languse aeglustumise ja olukorra stabiliseerumise osas juba näha. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt avaldatud majandususaldusindeks tõusis mais taas. Paranes nii tööstussektori kui ka tarbijate kindlustunne. EKI poolt maikuus küsitletud ettevõtetest ootas endiselt 3% eksporttellimuste suurenemist. Samas ühe protsendipunkti võrra tõusis nende ettevõtete osatähtsus (32,7%ni), kes teatasid tellimuste jäämist tavalisele tasemele ja seega sama palju vähenes nende osatähtsus, kellel ekspordimahud langevad.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2009, 12:32
Otsi:

Ava täpsem otsing