Põletikuravim võib aidata alistada ravimatut vähivormi

26. juuni 2009, 19:22

Keemiaravile resistentse lümfoomivormi
ravim võib olla juba praegu müügil. Teadlased avastasid, et artriidiravis
kasutatav põletikuvastane ravim vähendas lümfikasvajaid hiirtel.

"Kui kliinilised testid osutuvad edukaks, on ravim koheselt saadaval,“ ütles uurimust juhtinud bioloogiaprofessor Michael David. Ajakirja EMBO Molecular Medicine juulinumbris avaldatav uurimus on ka uueks tõendiks põletiku ja kasvajate vahelise seose kohta, kirjutas Physorg.

Teadlased keskendusid uurimuses mitte-Hodgini B-rakulisele lümfoomile. Mõnedele seda haigust põdevatele patsientidele mõjub kemoteraapia väga hästi, osadele patsientidele keemiaravi aga ei mõju. On leitud erinevaid ravimiresistentse lümfoomi molekulaarseid markereid, kuid nendevahelised seosed olid siiamaani tundmata.

Uues uurimuses leiti, et sellistelt patsientidelt eraldatud vähirakkudes on vähem valku nimega SHIP1, mis teadaolevalt kasvajaid alla surub. Samuti on resistentse lümfoomi rakkudes suuremas koguses geneetilise materjali mikroRNA tüüpi miR-155. Teadlased näitasid, et miR-155 surub alla valgu SHIP-1 tootmist. Selle avastuse põhjal oletati, et kasvajat võiksid ravida ained, mis sellesse protsessi sekkuvad.

Viimane vihje tuli varasemast uurimusest, kus näidati, et põletikumolekul nimega TNFa võib tõsta miR-155 taset. Laborikatsetes kinnitati, et sama protsess toimub ka uuritud tüüpi lümfoomirakkudes.

"Meie uurimus tugevdab teaduslikku seost põletiku ja kasvajate arenemise vahel,“ ütles David. „Arvatakse, et kasvajasse haigestumise jaoks on vaja kahte erinevat mutatsiooni. Tegelikkuses võib piisata ka ühest mutatsioonist ja põletikust.“

Põletikuvastased ravimid etanercept ja infliximab, mida praegu kasutatakse artriidi ja soolepõletiku ravimiseks, mõjuvad TNFa allasurumise kaudu, seega võiks neist kasu olla ka seda tüüpi lümfoomi ravis. Uurimisrühm katsetas ideed agressiivsete lümfoomirakkudega nakatatud hiirtel ning leidis, et kasvajad vähenesid juba kuue päeva jooksul.

Nüüd otsib uurimisrühm juba patsiente kliiniliste katsete läbiviimiseks. Esimestena saavad uut ravi patsiendid, kelle lümfoom ei allu kemoteraapiale ning kelle peal ei saa läbi viia ka luuüdisiirdamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:42
Otsi:

Ava täpsem otsing