Pankroti künnisel Läti saadab Afganistani uued sõdurid

27. juuni 2009, 13:30

Reedel jäeti Adaži sõjaväebaasis pidulikult
hüvasti järjekordse Afganistani poole suunduva grupi Läti sõduritega, mille
kohale jõudes ületab selles kriisikoldes olevate lätlaste arv 160
inimest.

Sõjaväelasi oli sugulaste ja sõprade kõrval saatma tulnud ka Läti president Valdis Zatlers ja rahvuslike relvajõudude komandör Juris Maklakov, kirjutas Läti Delfi. Rahuvalvajad lahkuvad kodumaalt 30. juunil, oma vahetuse ära teeninud mehed tulevad Afganistanist tagasi juuli lõpus.

Kommentaatorite enamus arvas järjekordsete palgasõdurite väljasaatmisest halvasti. "Kui palju vallandatud politseinikke, arste ja õpetajaid see lõbustus meile maksab???" kurjustas üks maksumaksja. "Järjekordne rahapesu. Lurjused, parem võiks aidata meie lastekodulapsi. Õudus, mis seal toimub, isegi väikelapsed ei saa jalutamas käia, kuna seal pole kärusid," leidis teine.

"Lätil pole raha kuhugi panna. Kahju teist, noormehed, Afganistanis kisutakse teil tükid küljest," sõnas keegi. "On vaja välja selgitada, kui palju narkootikume toodab Afganistan Läti rahalise ja sõjalise abiga," teatas samas tema kaasmaalane.

Rahuvalvajaid nimetati häbenemata okupantideks ning taliibidel kästi neile tuld anda. "Mille poolest erineb Läti tavalistest okupant-maadest? Mida te teete võõral maal, mis pole Lätile midagi halba teinud? Tapate inimesi, kes kaitsevad oma kodumaad väärastunud okupantide eest? Kaitsete Ameerika rahajõmmide huve?" küsisid lugejad.

1998. aastal sai Eesti rahuvalvaja missioonil 9500 krooni kuus, ohvitser aga 14 500 krooni. Läti sõdur teenis samal ajal 13 000 ja ohvitser 22 000 krooni kuus. Kõige kõrgemat kuupalka said leedulased: sõdur 15 500, ohvitser aga 30 000 krooni.

2007. aastal pakkus palgasõdureid värvanud Scoutspataljon 30 000 kroonist netopalka. 2008. aasta lõpus teenis Scoutspataljoni sõdur kuni 50 000 krooni kuus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. June 2009, 13:30
Otsi:

Ava täpsem otsing