Kas ees ootab tormijooks aktsiatest ja toorainetest välja?

29. juuni 2009, 17:04

Investorid astuvad sama sammu nagu ei
kunagi varem, ajades ülesse koos nii aktsiate kui toorainete hindu ja arenevaid
turge. Ühtlasi riskitakse sellega, et võib korduda eelmise aasta õudusunenägu,
mil toimus suurim aktsiakrahh pärast teist maailmasõda, vahendab Bloomberg.

USA Standard Poor's 500 indeks, mis on kolm kuud tõusnud seitsme aastakümne suurima kukkumise järel, on rallinud tandemis toorainete, arenevate turgude aktsiate ja hedge fondidega. Niinimetatud korrelatsioonikoefitsent, mis mõõdab kui sarnaselt turud tõusevad ja langevad koos, on jõudnud kõigi aegade kõrgeimale tasemele.

Karjana käitumine ohustab jätta investorid kohata, kuhu põgeneda. RiverSource Investments ja Harris Private Bank räägivad kundedele, et riskide hajutamise strateegiad ei toimi. Nad soovitavad selle asemel liikuda rahasse ja võlakirjadesse, kartes turgude tõusu lõppu.

„Kui kõik liigub samas suunas, ei saa te luua portfelli, kus on erinevad riskiastmed,“ ütles RiverSource Investmentsi peastrateeg David Joy. „Kui me ei hakka nägema käegakatsutavaid märke majanduse paranemisest, on sellest küllalt, et investorid hakkaksid müüma.“

125 miljardilise hallatavade varade mahuga RiverSource katab teiste turgude kukkumise riski A, BBB ja BB krediidireitinguga võlakirjade abil.

Harris Private Banki investeerimisjuht Jack Ablin tõstis raha osakaalu, et vähendada riski ning on loobunud traditsioonilistest riskihajutuse strateegiatest nagu valitsuse võlakirjade ostmine (kuna valitsuse kasvav laenamine hävitab tootluse).

S P 500 ja Reuters/Jefferies CRB tooraineindeksi korrelatsioon on kasvanud sel kuul 0,74-le, arvestades viimase 60 päeva protsentuaalseid muutuseid. See on Bloombergi arvutuste kohaselt vähemalt viie aastakümne kõrgeim näit. Ühene näit tähendab, et kaks vara liiguvad tandemis, null aga, et nendel hinnaliikumistel puudub seos.

USA aktsiad ei ole kunagi liikunud nõnda tandemis nafta hinnaga, andes korrelatsiooniks 0,7. MSCI arenevate turgude indeksi ja USA aktsiate käekäik on sarnaseim pärast Venemaa maksujõuetust 1998. aastal. USA aktsiate ja HFRI hedge fondide indeksi korrelatsioon kasvas aprillis 0,5-ni.

„Mul on palju sõpru hedge fondijuhtide maailmas, mistõttu räägime nendega,“ ütles Fort Washington Investment Advisorsi investeerimisjuht Nick Sargen. „Nad teevad samu tehinguid. Need on inimesed, kes ütlevad – ma näen turumustrit ja me peame sellega kaasa minema.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. June 2009, 17:11
Otsi:

Ava täpsem otsing