Merkel välistab defitsiidi katteks käibemaksu tõstmise

29. juuni 2009, 09:33

Saksamaa kantsler Angela Merkel on sügisel
lähenevate valimiste eel kategooriliselt välistanud käibemaksu tõstmise, mida on
soovitanud riigieelarve kasvava defitsiidi katteks mitmed Merkeli partei CDU
liikmed.

„Igasugune debatt käibemaksu tõstmise ümber kahjustab majanduslikku aktiivsust,“ ütles Merkel väljaandele Bild am Sonntag. „Minuga ei tule järgmise valitsuse ajal käibemaksu tõstmist,“ kinnitas ta.

Financial Times kirjutab, et Merkel ei taha, et debatt käibemaksu ümber õõnestaks CDU edumaad sotsiaaldemokraatide ees nii nagu juhtus 2005. aastal, mil Merkeli valimisplatvormis oli sees käibemaksu tõstmine kolme protsendipunkti võrra. Seekord lubab partei maksutõusude asemel maksude langetamist kuni 15 miljardi euro ulatuses, ehkki mingit ajaraami dokument ei anna.

Arvamusküsimused näitavad, et maksuteemad lähevad neil valimistel sakslastele enamgi korda kui tööpuudus või majanduslangus. Läinud nädalal ajakirjas Stern avaldatud küsitluse järgi ütles 62% vastanuist, et maksuteema mõjutab valimistel nende otsust.

Saksa sotsiaaldemokraatlik parte SPD on lubanud langetada madala sissetulekuga inimeste tulumaksu, kuid tõsta tulumaksu ülempiiri elanikkonna jõukamale osale.

Mitmete majandusekspertide sõnul ei ole Saksamaal siiski maksude tõstmisest pääsu. Läinud nädalal avalikustas rahandusminister Peer Steinbrück 2010. a eelarve, kuhu on kavandatud 86 miljardi euro suurune defitsiit. See ületab enam kui kahekordselt senise rekordi 1996. aastast, mil eelarvet pingestasid kahe Saksamaa ühendamise kulud.

Merkeli sõnul kahjustaks käibemaksu tõstmine majanduse toibumise väljavaateid. „Inimesed vajavad kergendust, mitte uusi koormaid,“ ütles Merkel.

Saksamaa tõstis 2007. aasta algusest käibemaksu kolme protsendipunkti võrra 19 protsendile. Enne maksutõusu suurenes tarbimine, kuid 2007. a esimeses kvartalis kahanes tarbimine 2,2%. FT kirjutab, et käibemaksu tõstmise mõju on raske hinnata, kuid kindlasti ei võimaldanud see Saksamaa majandusele n.ö laiapõhjalist toibumist, kus veduriks oleks olnud nii eksport kui sisetarbimine. Küll aga aitas käibemaksu tõus täita riigikassat – aastatel 2007 ja 2008 oli Saksamaa eelarvedefitsiit vastavalt vaid 0,2% ja 0,1% SKPst.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. June 2009, 09:52
Otsi:

Ava täpsem otsing