Naised haamri kasutamises osavamad?

29. juuni 2009, 12:43

Iga mees, kes haamriga kunagi midagi
asjalikku teinud, on paratamatult mõne korra ka oma näppudele pihta saanud.
Võib-olla on asi osaliselt selles, et see töö lihtsalt ei sobi meestele kuigi
hästi. Uue uurimuse kohaselt saavad naised naelale pisut paremini pihta kui
mehed.

Laboris läbi viidud katsete käigus selgus, et naiste haamrilöögid olid hea valgustuse korral meeste omadest 10 protsenti täpsemad. Hämaras oli aga olukord vastupidine – meeste täpsus oli tervelt 25 protsenti parem. Niivõrd suurele erinevusele teadlased head seletust leidnud veel ei ole, kirjutas LiveScience.

„Kui analüüsida vaid valges tehtud katsete tulemusi, võib kergelt jääda mulje, et mehed sooritavad tugevama löögi ning selle tagajärjel kannatab pisut ka täpsus, kuid siis peaks naised ka kehva valgustuse korral meestest täpsemad olema, mis aga tõeks ei osutunud,“ ütles Duncan Irschick Massachusettsi ülikoolist.

Irschick usub, et tema uurimus võib viia palju laiemate järelduste tegemiseni. Nimelt arvab ta, et mehed ja naised tajuvad ümbritsevat hämaras ja valges erinevat moodi. „See on provokatiivne idee, mis vajab palju lisaandmeid ja teste, kuid tõotab kujuneda väga põnevaks uurimisteemaks,“ ütles ta.

Irschick tutvustas oma uurimistulemusi eksperimentaalbioloogia ühingu aastakoosolekul Glasgows.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. October 2009, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing