USA ülemkohus: töösuhetes liialdati rassilise võrdsusega

29. juuni 2009, 21:00

Kõrgemas kohtus said õiguse New Haveni
linna valged tuletõrjujad, kes jäid ametikõrgendusest ilma vaid seepärast, et
edutamiseksamil ei kvalifitseerunud piisavalt afroameerika ja hispaania päritolu
kolleege.

Ülemkohus otsustas täna, et Connecticuti osariigi New Haveni linna valged tuletõrjujad jäeti ebaõiglaselt ametikõrgendusest ilma nende rassi tõttu, tühistades sellega alama astme kohtute vastupidised otsused, edastas Associated Press.

Otsuse kohaselt käitus linn valesti tühistades kogu edutamiseksami tulemusi põhjendusel, et nende põhjal poleks leitnandiks või kapteniks saanud ühtegi afroameeriklast ning hispaania päritolu ameeriklasi oleks võinud aukõrgendust saada vaid kaks. Linna väitel käitus ta nii, et vältida vähemuste hagisid. Kohus tegi otsuse häältega 5:4.

Otsus võib mõjutada tööpoliitikat kogu riigis, piirates asjaolude ringi, kus tööandjaid võidakse vastutusele võtta selliste otsuste eest, mille puhul pole mingeid tõendeid tahtliku vähemuste diskrimineerimise kohta.

„Ainuüksi hirm kohtusse kaebamise ees ei õigusta rassilistel põhjustel kahju tegemist isikutele, kes läbisid eksamid ja teenisid sellega ametikõrgenduse välja,“ selgitas kohtunik Anthony Kennedy.

Eriarvamuses ütles kohtunik Ruth Bader Ginsburg: „Valged tuletõrjujad äratavad arusaadavalt kohtus kaastunnet, kuid neil ei olnud mingit seaduspärast eesõigust edutamisele, nagu pole ka teisi isikuid edutatud eelistatuna neile.“ Kohtuotsuse valgete tuletõrjujate kasuks kallutanud seisukoht jäi samas napilt peale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. June 2009, 21:00
Otsi:

Ava täpsem otsing