Eurost kõrvalejäämine läheb Rootsile kalliks

03. juuli 2009, 10:27

Rootsi maksab eurost kõrvalejäämise eest
järjest kõrgemat poliitilist hinda, ütleb endine Rootsi keskpanga juht Lars
Heikensten täna ajalehes Dagens Industri avaldatud intervjuus.

Majanduslikult pole eurost eemalejäämine Rootsile toonud ei erilist võitu ega kaotust, leiab Heikensten. Kui rootslased poleks 2003. aastal eurole ülemineku vastu hääletanud, oleks see Rootsi jaoks tähendanud ilmselt tugevamat vahetuskurssi – vähem eksporti ja rohkem sisetarbimist. Kõrgeimat hinda maksab Rootsi eurost väljajäämise eest aga poliitilisel areenil.

Seda on eriti tunda praegu, kui ELis arutatakse mitmeid uusi finantsturu vm regulatsioone, kus järjest olulisema rolli on otsustamisel omandanud euroala riikide rahandusministritest koosnev eurogrupp, kus Rootsi liige ei ole. Ka rahvusvahelistes organisatsioonides nagu IMF ja BIS on järjest suurem kaal ELil, mitte riikidel eraldi. ELis on aga majanduspoliitika alal mõjukaim just eurogrupp.

Rootsis on eurost väljajäämise ühe peamise eelisena nimetatud iseseisvat rahapoliitikat. Kuid ka sellel on poliitiline hind, märgib Heikensten. See, et Rootsi on saanud majanduse raskes seisus tuge Rootsi krooni nõrkusest, on tulnud paljus teiste riikide arvelt. „Meil on võimalus, mida euroala riikidel ei ole – konkureerida oma vahetuskursiga,“ ütles Heikensten. „Teised näevad seda ja see kujundab nende silmis meie kuvandit,“ lisas ta.

Heikensten usub, et ka Rootsi krooni järsk nõrgenemine on poliitiliselt Rootsi mõjuvõimu vähendanud. „Kui Rootsi on välja astunud protektsionistlike tendentside vastu ELis või tauninud tööstusfirmade toetamist, pole meie positsioon kuigi tugev. Miks peaksid teised riigid meid kuulama? Meil on ju kulutasemes valuutakursi nõrgenemisest 15-20%ne eelis,“ ütles Heikensten.

Läinud nädalal kirjutas Svenska Dagbladet, et Rootsi statistikaameti viimastel andmetel hääletaks praegu 42% rootslastest eurole ülemineku poolt, mis on suurim toetajaskond 2003. aastast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. July 2009, 11:13
Otsi:

Ava täpsem otsing