Trichet näeb suurt riski riikide väheses koostöös

05. juuli 2009, 18:28

Euroopa Keskpanga president Jean- Claude
Trichet ütles, et ta on murelik majanduspoliitika väheses koordineerimises
maailmatasandil, millest tekkiv tasakaalutus laseb finantskriisil edasi
kesta.

"On suur oht, et suurriigid pööravad enda probleemid siseasjadeks. Kui me pöördume tagasi sisemise ja välise defitsiitide pildi juurde, siis on meil uue kriisi retsept olemas," rääkis Trichet Prantsusmaal majanduskonverentsil.

Trichet' hoiatus tuleb enne G8-riikide kohtumist Itaalias oma ametivendadega Indiast, Hiinast ja Brasiiliast, et arutada majanduskriisi üle, kirjutas Bloomberg.

Eelmisel nädalal oli märke, et majanduse taastumine on ebakindel. Eurotsooni riikide töötuse tase jõudis dekaadi kõrgeimale tasemele mais ja regiooni tarbijahinnad tegi läbi esimese aastase languse juunis.

USA-s kärpisid tööandjad rohkem töökohti, kui prognoositi eelmisel kuul ning töötuse tase jõudsid kõrgeimale tasemel 26 aasta jooksul. Kinnisvarahinnad 20 USA suurlinna alal langesid aprillis 18%.

Trichet rõhutas, et rahvusvahelised institutsioonid peavad jälgima poliitika koordineerimist.

"Ma olen optimistlik mitmetes punktides, mida peeti väga keerukaks, nimelt regulatsioonide sulandumist ja eeltsükliliste poliitikate elimineerimist," rääkis keskpanga juht, lisades, et koordineerimise küsimuses on ta aga rohkem skeptiline.

Trichet lisas, et Euroopa Keskpank on saatnud välja tugeva sõnumi pankadele, et kannustada laenamist "päris" majandusele 442 miljardi euro suuruse süstiga pangandussüsteemi. Pangad peaksid siiski kiirendama oma bilansilehtede kordategemist, lisas ta.

"Pankade rekapitaliseerimine on hea. Samas on veel palju rekapitaliseerimist vaja teha ning see protsess võiks kiirem olla," ütles Trichet pressikonverentsil ajakirjanikele.

Euroopa Keskpank prognoosib, et selle aasta lõpuks peavad euroregiooni kommertspangad maha kirjutama veel 283 miljardi dollari eest halbu laenu. Praegu on maha kirjutatud 365 miljardi dollari eest laenu. USA-s ulatub laenude mahakirjutamisele kulunud summa 1,4 triljoni dollarini.

Jean-Claude Trichet Jean-Claude Trichet

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. July 2009, 19:40
Otsi:

Ava täpsem otsing