Taastuvenergia areneb kiiremini

Elmer Joandi 06. juuli 2009, 00:00

Elektrienergia vabaturu tingimustes on kaheldav tuumaenergeetika kui mõtestatud äriprojekt. Taastuvenergeetika jookseb tuumajaamal eest ära.

Tuumajaamade ohtlikkus tingib pika arendustsükli ja seega ka paindumatu tehnoloogiahinna. Tuulikud ja päikesepaneelid on aasta-kahe pikkuse arendustsükliga (ideest teostuseni). Avamere tuuleparkide energia on praegu tuumaenergiast odavam, päikesepaneelide toodetud energia on veel veidi kallim, aga teinud viimasel paaril aastal läbi 4kordse hinnalanguse.

Lähima viie aasta jooksul läheb taastuvenergeetika jäävalt mööda fossiilsest ja tuumaenergeetikast. Jõuame olukorda, kus fossiilidel ja tuumaenergeetikal on vältimatud püsikulud, särtsu andev katuseplekk aga suudab õhust ja armastusest elades energeetilises mõttes "poegida" vähemalt kord või kaks aastas. Tuumajaamal läheb kümme aastat, et käima peale saada. Arvatavasti tekib Eestisse piisavalt taastuvenergeetilist tootmisressurssi, et üldiselt katta jaetarbimine. Üksikutel hetkedel ostetakse elektrit naabermaadest või käivitatakse korraks mingid (põlevkivi)gaasijaamad, samuti saab energiat salvestada.

Samas, kui meie tööstustarbimise võimekus oluliselt suureneb, siis mingis kauges tulevikus tuumajaam ka Eestisse tuleb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing