USA tarbija valitseb maailma

Tarvo Vaarmets 06. juuli 2009, 00:00

Eelmise nädala neljapäeval avaldati USA juunikuu töötururaport - tööandjad lõikusid töökohti oluliselt rohkem, kui turg oli oodanud. Selle ühe, kuid olulise majandusindikaatori mõju oli muljetavaldav: kogu maailma börsid kukkusid, nafta hind tuli kolinal alla ja dollar tugevnes.

Järgmisi ridu kirjutasin ma eelmise nädala kahel viimasel päeval aripev.ee lehel ilmunud uudistesse päris mitmel korral: tööandjad kaotasid juunis USAs 467 000 töökohta, mis vedas töötuse määra juba 26 aasta kõrgtasemele ehk 9,5%-ni. Ökonomistid ootasid oluliselt väiksemat koondamisnumbrit ehk 363 000 töökoha kaotamist. Ja seda just põhjusel, et see üks väike näitaja andis suure signaali USA majanduse kohta ja mõjutas sellega nii maailma aktsia-, valuuta- kui ka tooraineturge.

Teisalt ei tasuks seda üht näitajat ka üle tähtsustada, sest on ju ka palju teisi, mis meid veidi rõõmsamaks võiks teha. Näiteks, et tehastele esitatud tellimused kasvasid mais rohkem, kui oodatud, tootmisaktiivsus kahanes aga juunis vähem, kui oodatud. Samuti võib pisikest rahunemist märgata kinnisvaraturul. Ja pealegi liigub tööturg majandusest mõnevõrra maas - kui majandus parenama hakkab, vajavad ettevõtted ka rohkem töötajaid. See tähendab, et mingi hetk on meil olukord, kus USA töötute armee endiselt suureneb, aga majandusel on juba hoog sees.

Raske siiski uskuda, et see pöördepunkt on praegu. Ma olen endiselt seda meelt, et USA ja sellega koos ka globaalmajanduse taastumisprotsess võtab veel aega. Raske öelda, kui kaua, aga praegu oleme me ju faasis, kus enamik indikaatoreid muutub ikka veel halvemaks, küll aeglasemas tempos. Koledam on sellega ehk tõesti möödas, ent ka iluni on veel maad minna.

Umbes seda investorid uuest tööraportist välja lugesidki ja kiire taastumise lootus sai tagasilöögi.

Nii nagu aprillis ja mais kasvanud USA tarbijate kindlus andis juunis tagasi, ehk on nüüd rahunemas ka investorite hurraa-tunne. Haavata sai riskiisu ja tugevnes dollar, samuti korrigeeriti oma arvamust naftanõudluse kohta allapoole.

Ja paraku hoiab USA tarbija kogu maailma ikka veel oma peos.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing