ELi liidrid: Vähendame heitkoguseid poole võrra

08. juuli 2009, 10:55

Vajame ambitsioonikat globaalset
kokkulepet, millega saavutatakse ülemaailmsete heitkoguste vähendamine poole
võrra, ütlesid Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt ja Euroopa Komisjoni
president José Manuel Barroso.

Järgneb Reinfeldti ja Barroso arvamusartikkel.

G8 liidrite ja nende partnerite käimasoleva L'Aquila tippkohtumise prioriteet peab olema ambitsioonikas globaalne kokkulepe, millega saavutatakse ülemaailmsete heitkoguste vähendamine. Kokkuleppega kiirendatakse investeeringute tegemist keskkonnasäästlikku majandusse, samuti aitab see kaasa uute töökohtade loomisele ja majanduskasvule järgmise 20-30 aasta jooksul.

Kriisijärgne majandus erineb kriisieelsest majandusest. Sellist võimalust ei anta meile kaks korda. Seepärast tuleb lahendada majanduskriisi ja võidelda kliimamuutuse vastu samal ajal. Majanduskriis võib panna aluse nutikatele kliimalahendustele, mis säästavad raha ja tagavad ühtlasi kindlama energiavarustuse.

Meil on G8 tippkohtumisel L'Aquilas mitu tähtsat eesmärki. Nõuame, et kliimamuutus ei ületaks kahte kraadi. Samuti ei tagane me sihist vähendada 2050. aastaks üleilmseid heitkoguseid vähemalt poole võrra. Lisaks kutsume kõiki arenenud riike üles samal ajavahemikul vähendama heitkoguseid vähemalt 80% võrra. EL esitab aegsasti ka rahastamist puudutavad ettepanekud, ning on valmis ses osas oma kohustusi täitma.

EL on võtnud liikmesriikide heakskiidul endale kohustuse vähendada heitkoguseid 2020. aastaks 20% võrra. Ambitsioonika Kopenhaageni kokkuleppe raames on EL näidanud valmisolekut vähendada heitkoguseid isegi 30% võrra. Oleme valmis oma kogemusi teistega jagama, näiteks heitkogustega kauplemise valdkonnas. Loodame, et 2015. aastaks on loodud kogu OECDd hõlmav heitkogustega kauplemise süsteem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2009, 10:55
Otsi:

Ava täpsem otsing