Pangad keelduvad tunnustamast Kalifornia surrogaatraha

09. juuli 2009, 21:57

Kalifornia on andnud teenuste eest välja
miljardite dollarite väärtuses osariigi katteta ja tähtajata kohustusi, kirjutab
AP.

USA suurpankade sekka kuuluvad pangad keelduvad alates homsest neid maksevahendina vastu võtmast. Pangad soovivad survestada osariiki, et see ajaks korda oma rahaasjad, mis ähvardab jätta äridele ja peredele vähem võimalusi, kustkohast raha saada.

USA väärtpaberijärelevalve SEC on valmis soovitama, et 3,75 protsendist intressi pakkuvat surrogaatraha käsitletaks väärtpaberina, mida reguleeriks Municipal Securities Rulemaking Board (MSRB) , mis tegeleb munitsipaalvõlakirjadega.

JPMorgan Chase Co, Bank of America, Wells Fargo ja Citigroup ning mitmed regionaalpangad on öelnud, et nad ei aktsepteeri enam alates reedest neid pabereid maksevahenditena. Loodetakse, et neile paberitele tekib järelturg.

Kalifornia osariigi võimukandjad on raskustes 26,3 miljardi dollarilise eelarvedefitsiidiga ning lootsid maksta sel kuul 3,3 miljardit dollarit lubadusega eraisikutele, väikefirmadele ja kohalikele omavalitsustele.

Pabereid lubatakse lunastada kunagi hiljem, selle asemel, et neil oleks lunastustähtaeg.

„Kui Kalifornia registreeritud warrantitel on väärtpaberitele iseloomulikud tunnused, on need kindlasti munitsipaalväärtpaberid,“ ütles MSRB juht Ernesto Lanza.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2009, 23:40
Otsi:

Ava täpsem otsing