Lennukite mustad kastid saavad tagavaraakud

13. juuli 2009, 12:35

Mustade kastide salvestus on
lennuõnnetuste põhjuste uurimisel peamine infoallikas, kuid vahel neid
salvestusi lihtsalt pole.

Nii juhtus näiteks 1998. aastal Kanada ranniku lähedal ookeani kukkunud Swissairi lennukiga MD-11, mille elektrisüsteemis puhkenud tulekahju tõttu ei salvestanud mustad kastid mitte midagi 5 minuti ja 37 sekundi jooksul enne lennuki ookeani kukkumist. Nii polnud uurijatel mingeid andmeid selle kohta, kuidas käitus meeskond või mis toimus lennuki pardal. Õnnetuses hukkusid kõik 229 pardal viibinud inimest.

Mustade kastide toide on tagatud kolmekordselt, kui üks vooluahel peaks katkema, siis lülitub kast ümber varuvariandile. Kuid kui vool üldse kaob, siis katkeb ka salvestamine.

Rahvusvaheline tsiviillennunduse organisatsioon soovitas 2004. aastal varustada mustad kastid varuakudega, mis tagaksid salvestuse jätkumise ka siis, kui lennuki kogu elektrisüsteem peaks üles ütlema. Kuid tehniliste probleemide tõttu ei saanud siis soovitus tõeks.

Nüüd teatab New Scientist, et alates 2010. aasta aprillis peab uutel USAs registreeritud lennukitel olema varuakudega mustad kastid. Vanematele lennukitele laieneb see nõue 2012. aastal, samal aastal jõustub ka Euroopas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2009, 13:16
Otsi:

Ava täpsem otsing