Pentagoni plaan: putukad ellujäänuid otsima

13. juuli 2009, 15:25

Kujutage end ette lõksujäänuna kokku
kukkunud maja all ning mingit ritsikat teie nina all siristamas. Üsna
ebameeldiv.

USA kaitseministeerium rahastab kava, mille järgi hakkaksid putukad lahinguväljadel ja maavärinate piirkondades ellujäänuid otsima, kirjutas New Scientist.

Projekti eesmärkide seas on näiteks kirjas, et putukad edastaks varakult signaale selle kohta, et lahingus on alanud keemiarünne. Projekti juures töötavad teadlased näevad aga võimalust leida ka rahuaegseid rakendusi: otsida ohvreid, leida gaasilekkeid või reostust ning kasutada putukaid suitsuandurite asemel.

Pentagoni rahastamisel toimiva projekti raames on teadlastel juba olemas putukad, mille tiivalihaseid on võimalik elektroodide abil kontrollida. Nüüd on aga kavas astuda samm edasi ning luua rohutirtsude ja ritsikate parv, mis oleks elektrooniliste vahendite abil võrku ühendatud ning putukate tiivalöökide abil käivat suhtlust oleks võimalik inimestel vastavate abivahendite abil tõlgendada, jälgides putukate reaktsiooni teatud kindlate kemikaalide suhtes.

„Võimalik on muuta pinget putukate tiivalihastes või mõnd muud parameetrit, mis mõjutab nende helitekitamise võimet. Putukad ise ei pruugi muutust märgatagi,“ ütles firma OpCoast esindaja Ben Epstein New Scientistile. Firmal on hetkel pooleaastane leping Pentagoniga putukatel põhineva mobiilse suhtlusvõrgustiku loomiseks.

Lisaks biokeemilisele sensorile, mis juhib tiivalihaste liikumist juhtiva seadme tööd on vajalik ka helisensor, mis suudaks reageerida teiste putukate poolt edastatud muudetud häälitsustele. See tagab, et häiresignaal antaks putukaparves kiiresti edasi ning seda oleks võimalik vastavate vastuvõtjatega tuvastada.

Pentagoni eesmärk on eeskätt lahinguväljadel kasutatavate bioloogiliste ja keemiliste ainete tuvastamine, kuid Epsteini sõnul võib putukaid panna reageerima ka inimese lõhnale ning kasutada siis putukaid maavärinaohvrite leidmiseks.

Suurim väljakutse on ehitada tõeliselt miniatuursed elektroonilised seadmed, mida putukatele külge riputada. Igas sellises putukaparves oleks sadu või isegi tuhandeid isendeid, kes võivad liikuda üksteisest kilomeetrite kaugusele.

Briti entomoloogide seltsi teadusdirektor Peter Barnard ütles, et kuigi putukate võimel erinevaid helisid tekitada on kindel piir, suudavad putukad hakkama saada vägagi erinevate ning eesmärgistatud helidega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:41
Otsi:

Ava täpsem otsing