Rootsi kahtlustab Vene insuliinitootjat altkäemaksus

13. juuli 2009, 15:01

Venemaa insuliinitootja Novo Nordisk sattus
Rootsis uurimise alla, kuna ettevõtet kahtlustatakse kaheksale
diabeedispetsialistile tasuta Lõuna-Aafrika reisi andmises.

Novo Nordiski Rootsi tütarettevõte pidi juba varem maksma 80 000 Rootsi krooni trahvi selle eest, et saatis 150 haiglatöötajat konverentsireisile.

Riigiprokurör Nils-Erik Schultz uurib nüüd, miks maailma üks suuremaid insuliinitootjaid Novo Nordisk kutsus neli Malmö ülikooli kliiniku diabeediarsti ja neli sealset diabeediõde Lõuna-Aafrikasse konverentsireisile.

“Küsimus on, miks see (reis - toim) oli arstidele nii helde? Kas sellepärast, et nad oleksid toetanud Novo Nordiski ja selle ravimeid? Kui see on nii, võivad siin olla Novo altkäemaksu juured ja korrumpeerunud arstid,” ütles Schultz ajalehele Jyllands-Posten.

Rootsi seadus käsib maksumaksjatel kinni maksta poole sellist tüüpi reisidest. Päevalehe Sydsvenskan andmetel näitavad Novo Nordiski dokumendid, et maksumaksja maksis igast reisist kinni 50 000 Rootsi krooni. Prokurör usub samas, et Novo Nordisk maksis kinni ka ülikooli tehtud meditsiinilised katsed.

Sydsvenskani andmetel uuritakse praegu, kas meditsiinipersonal võttis reisile kaasa pereliikmeid ja kas reis sisaldas puhkusereisile iseloomulikke elemente või kandis Novo Nordisk konverentsipaigas toimunud meelelahutuse kulusid.

Mõne aasta eest süüdistas ÜRO Novo Nordiski altkäemaksu andmises ühes Iraagi abiprogrammis. See juhtum jõudis kohtusse ning ettevõttel tuli maksta 130 miljonit Rootsi krooni Ameerika Ühendriikide ja Taani järelevalveametitele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. July 2009, 15:01
Otsi:

Ava täpsem otsing