Hakes: välisülikoolidesse on tänavu suur tung

14. juuli 2009, 17:21

Välisülikoolidesse on tänavu suur tung
rahvusvaheliste tudengite seas, kuid Eesti õpilased on tänavu
kandideerimisel rohkem pühendunud kui mullu, ütles Hakesi tegevjuht Hannes
Lents.

Lents kinnitas, et partnerülikoolide tagasiside välismaalt on, et rahvusvaheliste tudengite tung on väga palju suurem kui eelmine aasta. "Eelmisel aastal alustas meie abiga õpinguid välismaal 108 üliõpilast. Sel aastal on meie poole kandideerimissooviga pöördunud 123 inimest," ütles ta.

"Hetkel ei oska öelda, kui paljud neist sisse saavad ja ka õppima asuvad, kuna tung neisse koolidesse õppima asuda on suurenenud, eelkõige teistest Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest, nagu Rumeenia, Bulgaaria ja Leedu, pärit kandidaatide tõttu," rääkis Lents. Ta põhjendas seda sellega, et Rumeenia ja Bulgaaria liitusid ELiga hiljem ning praegu on sinna jõudnud piiride avanemine.

"Need Eesti tudengid, kes kandideerivad, on rohkem pühendunud kui mullu. Varasematel aastatel on olnud palju vormitäitjaid," märkis ta. "Eestlased on teinud teadliku valiku, et minna tarkust omandama, kuid tudengid Rumeeniast, Bulgaariast tahavad läände pääseda," lisas Lents.

"Eesti on piisavalt mugav elamiseks. Julgen väita, et tagasitulemise protsent on suurem kui sinnajäämise protsent. Eestlased tulevad tagasi ning nad on valmis panustama siia. Motivatsioon oma riigis midagi ära teha on tohutult kasvanud," tõdes Lents.

Seda pole Lents täheldanud, et majanduslike raskuste tõttu jääks kellegi õppimisplaan välismaal katki. "Vanemad väga väärtustavad haridust ning suguvõsa peale ikka klapitakse see raha kokku. Näen, et selle taha pole õppimine küll praegu jäänud. Kui vanematel on soov praegu investeerida, siis investeeritakse pigem laste haridusse," märkis ta.

Lents nimetas, et populaarseimate erialade hulka välisülikoolides kuuluvad üleüldiselt juhtimine, finants, äri, turundus.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2009, 17:21
Otsi:

Ava täpsem otsing