Kasulikum 2-5 aastase traktori ost

Ilmar Karjane 15. juuli 2009, 00:00

Enamasti on mõni aasta kasutatud traktoriga alati võimalik kaugelt rohkem töötunde teha osturaha suhtes kui uuelt ostetud masinaga.

Senini oli Eestis kasutatud traktorite turg praktiliselt olematu. Osteti uus traktor, millega töötati aastakümneid seni, kuni see enam ei liikunud ja leidis koha aia ääres võsas. Mujal maades kasutatakse traktorit seni, kuni see kasumit toodab.

Traktori kasutuseaks loetakse 12 aastat (umbes 12 000 töötundi). Pärast seda vajab suurem osa baasseadmeid väljavahetamist või kapitaalremonti. Seega on ajaliselt kätte jõudnud see aeg, kus esimesed Lääne traktorid vajavad tõsist tohterdamist. Murelikuks teeb asjaolu, et remonditeenust pakuvad ainult müügifirmad ja lisaks mitmed "kiirremontijad", kelle puhul pole töö kvaliteet alati tagatud. Probleemile keerukust lisab liisimine, sest vana traktori tagastamisel tuleb uus osta samast firmast. On ka olukordi, kui klient soovib vana traktori väljavahetamisel hoopis teise firma traktorit. Siis jääb aga kaup katki.

Arutelu selle üle, kas osta uus või kasutatud traktor või kui pikk võiks olla traktori kasutusiga, on kestnud traktori sünnist praeguseni. Sageli ei sisalda need diskussioonid mitte ainult traktori kasutuskulusid, vaid tihti mängivad neis olulist rolli turueelistused, prestiiž, kvaliteet ja teenindusvalmidus. Lõpuks sõltub ost ikkagi majanduslikust olukorrast.

Saksamaa algandmete põhjal tehtud pruugitud traktori ostmise majandusliku tasuvuse arvutus viitab paarile korrapärasusele. Esiteks, sobivas vanuses ostetud traktor, õigupoolest selle tööressurss, võib olla 1,5-2 korda odavam kui samasuguse uue masina ostmisel. Teiseks, üle seitsme aasta vanuse traktori korral muutub ostust tulu saamise võimalus järjest segasemaks, kuni selleni, et pärast üheksandat aastat hakkab selline ost reeglina kahju tooma.

Ostjale on kõige kasulikum osta 2-5 aastat töötanud traktor. Sel juhul tuleb traktor peaaegu poole odavamalt kätte kui uue ostmisel.

Pruugitud traktori ostul on ka oma pahupool. Kui põllumasinate hinda mõjutavad suuresti kasutamistingimused, mis maaoludes on väga erinevad, siis traktoril aga lisaseadmed. Autode eriseadmed võivad maksta 25% nende väärtusest. Traktoril võivad sellised lisaseadmed, nagu esihüdraulika ja jõusiirdevõll, kompressor, kliimaseade, laiad rehvid maksta enam kui pruugitud traktori põhimasin ise. Seepärast on väga raske traktori koguväärtust hinnata.

Pruugitud traktori ostu eel tuleks selgitada kui palju uus masin maksab ja kui palju makstakse pruugitud traktori eest. Traktori hinnad võivad eri paikades olla erinevad. Tähtsaks tuleb pidada ka traktori tunnilugeja näitu. Ka Euroopa põllumees pole nii rikas, et võiks põllumasina osta arvestust pidamata. Selleks antakse välja vastavaid soovitusi ja näpunäiteid, et raha asjata tuulde ei läheks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing