Toomas jätkuvalt ostulainel

Romet Kreek 15. juuli 2009, 00:00

Kõigepealt aktsiaostudest. Investor Toomas ostis Hollandi kütuseterminali Vopaki aktsiat. Eile sai läbi raskuste ostetud ka Suurbritannia jaekaupmehe Marks & Spenceri aktsiat.

Investor Toomas ostis küll juunikuus Amsterdami börsilt sada Hollandi nafta ja kemikaalide lao- ja logistikafirma Royal Vopak aktsiat, kuid rahad liikusid juulis. Aktsia hinnaks tuli 35,085 eurot. Tehingu teenustasuks on 14,06 eurot. Tegemist on suhteliselt stabiilse globaalse laieneva infrastruktuuri äriga. Kuigi ettevõte lisas laomahte, on täituvus sellega kaasas käinud. Kui eelmise aasta lõpus oli ettevõttel 27,1 miljonit kuupmeetrit hoiuruumi, siis esimese kvartali lõpus 27,4 miljonit. Täituvus oli 95 protsenti. Aprillis taaskinnitas ettevõte selle aasta EBITDA kasumiprognoosi, milleks on 450 miljonit eurot (erakorraliste tulude-kuludeta). See tähendaks viieprotsendist kasvu. Royal Vopaki aktsia hind oli ostuhetkel aastaga langenud 17 protsenti. Ettevõttel on halb komme lubada dividendide eest täiendavalt aktsiaid osta (kes eelistab raha, selle osalus läheb lahjemaks). Sellel keskmise turuväärtusega ettevõtte hinnalipikuks oli 2,2 miljardit eurot. Hinna-kasumi suhteks oli 11,2. Ettevõtte omakapitali tootlus oli 24 protsenti.

Eile võttis Toomas Londoni börsilt Briti jaekaupmehe Marks & Spenceri aktsiat. Aktsia hinna-kasumi suhe on 10, omakapitali tootlus 25,2 protsenti, dividenditootlus 5,5 protsenti. Tänavu on aktsia hinnas juurde võtnud 50,5 protsenti. Ettevõtte turuväärtus on 5,1 miljardit naela. Tänavu 125. sünnipäeva tähistav ettevõte teatas 1 juulil, et 13. nädalal kuni 27. juunini kasvas müük 2,9 protsenti. Suurbritannias kasvas müük 1,7 protsenti, vähemalt aasta avatud poodide müük langes 1,4 protsenti, internetipõhine müük kasvas 28 protsenti ja rahvusvaheline müük võttis juurde 15,9 protsenti.

Iga nädal külastab poeketti Suurbritannias üle 21 miljoni inimese.

2008/2009. majandusaastal kasvas käive 0,4 protsenti, 9,1 miljardile naelale, maksueelne kasum langes 40 protsenti, 604 miljonile naelale. Kasum aktsia kohta langes 35,8 protsenti, 28 pennile. Ettevõte vähendas dividendi 33,1 protsenti, 9,5 pennile aktsia kohta. Kapitalikulutused olid 652 miljonit naela, rahavoog 108 mln naela positiivne. Võlakoormus 3 miljardit naela miinus 0,4 miljardit raha ehk kokku 2,6 miljardit naela (keskmine intress 2009/10 5,8 protsenti), omakapitali suurus oli 2,1 miljardit naela.

Suurbritannias oli käive 8,2 miljardit naela, mujal 0,9 miljardit, tegevuskasumid vastavalt 653 miljonit ja 116 miljonit naela.

Käimasoleval 2009/2010 aastal plaanib ettevõte säästa kulusid ühe protsendi aastataguse ajaga võrreldes ehk 175 miljonit naela.

Ettevõtte strateegia 2020. aastani näeb muuseas ette ka laienemist Hiinas, Indias ja Kesk-ja Ida-Euroopas. Välismaal tegutseb poekett nii oma poodide kui frantsiisipartnerite abil.

Juunikuu ei olnud Toomasele hea. Kuuga vähenes portfell 0,6 protsenti ehk pea 15 000 krooni võrra.

Portfelli mahuks oli 2,43 miljonit krooni. Aktsiate osakaal oli 25,9 protsenti, hoiuste oma 58,1 protsenti ja arvelduskontodel oli 16 protsenti varadest.

Vaid ühe ettevõtte aktsia hind kerkis, ühel oli muutumatu ja teiste omad langesid, kes vähem, kes rohkem. Nii USA dollari kui ka Rootsi krooni kursid langesid Eesti krooni vastu. Parim aktsia oli hinnas 13,8 protsenti juurde võtnud Microsofti aktsia. Hinnataseme säilitas Okmeticu aktsia.

Suurima, 15,1protsendilise kukkumise tegi Tulikivi aktsia, palju ei jäänud maha ka Apache (-14,4 protsenti) ja Tallink (-13,2 protsenti).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing