IMF pressib Lätile peale 24%-list käibemaksu

15. juuli 2009, 17:07

IMF tuletas Lätile meelde, et käibemaks
tuleks tõsta 24%ni, kuid täna IMFi esindajatega kohtuv peaminister Valdis
Dombrovskis on sellele vastu, kirjutas rus.db.lv.

Intervjuus teleprogrammile "900 sekundes" ütles Dombrovskis, et käibemaksu tõus ei toonud loodetud efekti. Eelmine valitsusjuht Ivars Godmanis lubas aga IMFile, et kui pärast käibemaksu tõusu riigieelarvesse raha juurde ei tule, tõstetakse käibemaksu veel korra ja seekord juba 24%ni.

Sel aastal võib Läti riigieelarve defitsiit kasvada 10%ni SKPst ja Dombrovskise sõnul peab keegi selle kinni maksma. Üks IMFi tingimustest on defitsiidi kiire vähendamine, aga kuidas seda teha, pole veel kokku lepitud.

Läbirääkimised IMFiga kulgevad Dombrovskise sõnul üle kivide ja kändude. IMFil on rohkem nõudmisi kui Euroopa Komisjonil ja nõudmisi on juurde tekkinud. Uute nõudmiste sisu ei tahtnud Dombrovskis avalikustada.

IMF ja Euroopa Komisjon inspekteerivad Lätit alates 13. juulist. IMF on otsustanud Lätile 1,7 miljardit eurot laenu anda, millest esimese osa, 590 miljonit eurot, sai Läti kätte mullu detsembris. Oletatakse, et Läti saab tänavu veel 600 miljonit eurot. Märtsis IMF Lätile 200 miljonit eurot üle ei kandnud, kuna riik ei kärpinud kulutusi piisavalt.

Varem sõlmitud kokkuleppe kohaselt eraldab IMF Lätile raha 10 osas ja laenu peab tagasi hakkama maksma 2012. aastal. Möödunud nädalal sõlmis Läti kokkuleppe täiendava 1,2 miljardi lati laenamises, mis peaks riigi kontole laekuma kuu lõpuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2009, 17:07
Otsi:

Ava täpsem otsing