Maailma suurim firma on Shell

15. juuli 2009, 20:40

Maailma 500 suurimat firmat on taas Fortune
Global 500 edetabelisse seatud. Esimesele kohal tuli Hollandi kütusetootja Royal
Dutch Shell.

Royal Dutch Shell edestas Exxon Mobili tõustes eelmise aastaga võrreldes kaks kohta ja jõudes edetabeli tippu just siis kui firma on saanud uued juhi Peter Voseri. Tema näol on tegemist Shelli veteraniga, kes lahkus firmast 2002. aastal, et ulatada oma abikäsi ABBle, vahendas CNNMoney.com.

Shell on Euroopa suurim kütusetootja, kuid tema kasvuhoog ei näi peatuvat. Hiljuti investeeris firma 18 miljonit dollarit tehasesse Katarris.

Teisele kohale tuli teist aastat järjest Exxon Mobil, mida juhib Rex W. Tillerson, kelle käe all teenis ettevõte vaatamata nafta hinna karussellile möödunud aastal 443 miljardit dollarit müügitulu ning 45 miljardit dollarit kasumit.

Kolmandale kohale (eelmisel aastal samuti kolmas) platseerus Wal-Mart Stores, kelle heade tulemuste eest vastutab tegevjuht Michael T. Duke. Wal-Mart oli Dow Jonesi tööstuse keskmise järgi 2008. aasta kuumem aktsia.

Neljanda koha omanik (eelmisel aastal samuti neljas) on Suurbritannia kütusekompanii BP, millel küll majanduslanguse tingimustes esialgu viltu kippus vedama, kuid uue taktika juurutamisel järel tõmmati Mehhiko lahest välja 200 000 barrelit naftat päevas, teenides sellega ära suurima naftatootja tiitli kogu Mehhiko lahe piirkonnas. Ettevõtte juht Tony Hayward ütles igaaastases raportis julgelt „BP is back“.

Esiviisikusse mahtus ka (eelmise aasta kuues) Chevron, USA kütusefirma, kes kasvatas kasumit läinud aastal 28%, mis on rohkem kui ükski teine ettevõte siin edetabelis.

6. Total (eelmisel aastal 8-s) -tegemist on Prantsuse päritolu naftaettevõttega.
7. Conoco Phillips (eelmisel aastal 10-s) USA number kolm naftakompanii.
8. ING Group (eelmisel aastal 7-s) Hollandi päritolu pank
9. Sinopec (eelmisel aastal 16-s) Hiina nafta- ja keemiatööstus
10. Toyota Motor (eelmisel aastal 5-s) Jaapani autotootja

11.Japan Post Holding
12.General Electric
13.China Netional Petrolium
14Volkswagen
15.State Grid
16.Dexia Group
17. ENI
18.General Motors
19.Ford Motor
20.Allianz

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2009, 20:42
Otsi:

Ava täpsem otsing