Tööealiste väljaränne kujutab suurt ohtu Eesti majandusele

15. juuli 2009, 07:56

Juba poole aasta pärast võib tekkida
olukord, et paljud tööealised inimesed lahkuvad välisriikidesse tasuvat tööd
otsima - see oleks valus lööks Eesti majandusele.

Swedbanki analüütik Maris Lauri peab tendentsi, et lähiajal on suur hulk siinseid töötegijaid ilmselt välismaale suundumas, Eesti majandusele väga ohtlikuks, kirjutas Postimees.

"Demograafiline olukord on meil juba praegu suhteliselt halb, kui aga hakkab lahkuma tööealisi inimesi, eriti noori, siis läheb pilt veelgi kehvemaks. Kui praegu prognoosime, et seitsme-kaheksa aasta pärast on Eestis töövõimelisi elanikke praegusest 100 000 võrra vähem, siis ulatusliku väljarände korral võiks see arv ulatuda isegi 200 000ni," rääkis Lauri.

Töövõimeliste elanike ja pensionäride suhtarvu halvenedes kerkib teravalt üles vanurite ülalpidamise ning ettevõtetesse töötajate leidmise küsimus. Kui aga töötajaid võtta pole, hakkavad palgad jälle kunstlikult liiga kiiresti kasvama ning tööviljakus ei jõua järele, nagu see majandusbuumi ajal oli.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2009, 07:56
Otsi:

Ava täpsem otsing