EL toetuste rikkumisi alla kahe protsendi

16. juuli 2009, 17:44

Eelmisel aastal avastati Eestis EL
struktuurivahendite või teiste välistoetuste kasutamisel kokku 96 rikkumist või
selle kahtlust, millest 30 raporteeriti ka Euroopa Pettustevastasele Ametile
(OLAF).

OLAFile teavitati möödunud aastal kokku 30 juhtumist Eestis, mis hõlmavad neid EL toetusprojekte, milles rikkumisega seotud toetuse summa on suurem kui 10 000 eurot. Kokku on Eestis avastatud EL toetustega seotud rikkumisi vähem kui kahel protsendil projektidest, teatas rahandusministeerium.

Lõpplahenduse saanud rikkumisjuhtumid on avaldatud rahandusministeeriumi kodulehel. Avalikustamise üheks eesmärgiks on sarnaste rikkumiste ja pettuste ennetamine. "Majanduskeskkonna halvenemine on soodne pinnas pettuste arvu kasvuks, seega tuleb ennetustööle ja kontrollile senisest enam rõhku panna,” nentis rahandusministeeriumi finantskontrolli osakonna juhataja Kaur Siruli.

Vastavalt eile avaldatud OLAF-i raportile moodustavad Eesti poolt teavitatud rikkumised vaid 0,75 protsenti kõikidest OLAF-ile teavitatud rikkumistest.

Möödunud aastal registreeritud 96 juhtumist olid kaks kolmandikku seotud kas Euroopa Sotsiaalfondi või Euroopa Regionaalfondi toetusraha väärkasutustega. "Rikkumised Eestis ei erine palju teiste riikide omadest – peamiselt eksitakse ikka hankereeglite vastu või kasutatakse toetust mittesihipäraselt. Viimasel aastal on märkimisväärselt kasvanud Eestis ka pankrotijuhtude arv," kommenteeris Siruli.

Toetustega seotud rikkumiste kogusumma oli möödunud aastal 49,8 miljonit krooni, sellest 40 protsendi osas on juhtumitele lahendus leitud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. July 2009, 17:44
Otsi:

Ava täpsem otsing