Electroluxi aktsia lendas üles

Romet Kreek 17. juuli 2009, 00:00

Electroluxi aktsia hind tõusis Stockholmi börsil 9,2 protsenti, 127,5 Rootsi kroonile.

Analüütikud ootasid Electroluxilt 140 miljoni Rootsi kroonist puhaskasumit, kirjutas Bloomberg. Puhaskasumiks tuli 658 miljonit Rootsi krooni, võrreldes mullu sama perioodi 99 miljoni Rootsi kroonise kasumiga.

Ettevõtte juht Hans Straaberg plaanib hakata laovarusid kasvatama, kuna ettevõte võitis turuosa Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

"Meil tuleb praegu leida tasakaal piduri ja gaasipedaali vahel," ütles Straaberg. "Pärast suve peame hakkama looma laovarusid, kuna praegu on meil lao jääk liiga väike, et käia kaasas teise poolaasta kasvava nõudlusega."

Electrolux, nagu ka suurem rivaal Whirlpool, viivad tootmist Mehhikosse ja teistesse madalate kuludega maadesse. Kaks kolmandiku detsembris teada antud 3000 töötaja koondamisest on juba aset leidnud. Ettevõtte eesmärk on kärpida 1,1 miljardit Rootsi krooni kulusid aastas.

Rootsi kompanii truuväärtus oli 39,9 miljardit Rootsi krooni ehk 4,5 miljardit dollarit. Tänavu on aktsia hind tõusnud 93 protsenti. 15 protsenti tõusnud aktsiaga Whirlpooli turuväärtus oli 3,5 miljardit dollarit. USA kompanii avaldab oma kvartalitulemused 22. juulil.

Electroluxi käive kasvas seitse protsenti, 27,48 miljardile Rootsi kroonile. Ida-Euroopa turg tegi läbi järsu kukkumise. Sinna saadeti teises kvartalis aastataguse ajaga võrreldes 30 protsenti vähem kaupa.

"Turuarengud jäävad nõrgaks, kuid me näeme Põhja-Ameerikas mõningaid varajasi märke põhja jõudmise algusest," ütles ettevõtte juht.

Ettevõttele olid läinud aastal olulisteks turgudeks Euroopa ja Põhja-Ameerika. Euroopast tuli 42 protsenti ja Põhja-Ameerikast 31 protsenti käibest. Seevastu ärikasumist tuli 60 protsenti Ladina-Ameerikast, mis moodustas vaid 10,5 protsenti käibest. Aasia osa ärikasumis oli 31 protsenti ja käibes 8,8 protsenti. Põhja-Ameerikast tuli 18,7 protsenti ärikasumist ja Euroopa sai hakkama ärikahjumiga. Tänavu esimesel poolaastal andsid profitooted kuus protsenti käibest ja ülejäänud kestvuskaubad lõpptarbijatele. Euroopa osa müügis oli 38 protsenti, Põhja-Ameerikal 36 protsenti, Ladina-Ameerikal 11 protsenti, Aasia ja ülejäänud maailmale jäi 9 protsenti.

Kuigi analüütikud on kõige rohkem soovitanud aktsiat hoida, on ostusoovitusi müügi omadest rohkem. Samas hinnasihtide puhul ollakse jätkuvalt konservatiivsed. See, et ettevõte järsult kasumit kasvatas, ei tee teda veel suhtarvudelt odavaks. Aktsia hinna-kasumi suhe on 53, ja analüütikute selleks aastaks prognoositud kasumite alusel 31. Dividendi Electrolux tänavu ei maksnud. Aktsia tegi eile päeva sees värske 52 nädala kõrgeima taseme hinnaga 130,50 Rootsi krooni.

Vaadates pisteliselt ettevõtete tulemusi, tundub üha enam, et analüütikud on olnud oma ootustes liiga pessimistlikud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing