Milk - lootus tuhandetele

Signe Sillasoo 17. juuli 2009, 00:00

Harvey Milk, 1970ndatel aktiivselt tegutsenud geiaktivist ja inimõiguste eest võitleja, sillutab filmis "Milk" teed paremasse tänasesse.

Harvey Milki lugu on siiani ehedaks tõendiks, et ühe ainsa inimese võimuses on korda saata muutusi, mille ees teised ehk risti ette lööksid.

Gus Van Santi "Milk" on tõsielul põhinev film, mis pakatab lootusest, tegutsemisinnust, julgusest ja võitlusest. Linateos viib vaataja 1970ndate hipipealinna San Francisco Castro linnaossa, kus Harvey Milk koos järjest suureneva toetajateringiga astus vastu tolleaegsetele diskrimineerivatele ühiskondlikele tõekspidamistele, mis puudutasid geisid ja geikogukonda. Tema võitlus oli järeleandmatu ja inspireeriv ükskõik millise eesmärgi poole püüdleva inimese jaoks. On seda ilmselt tänaseni.

Ta oli hambad ristis läbi tule mineja, kes üritas aastaid saada valituks linnavalitsusse. Lõpuks see tal ka õnnestus.

Kodanike huvide kaitsja ja geikogukonna eestkostjana saavutas ta märkimisväärset edu, lõhkudes üleriigiliselt konservatiivset maailmapilti. Milki mõrv 1978. aasta novembris oli šokk aga tuhandetele. Sellest kõigest linateos ka jutustab.

Kahtlematult on tegu väärt filmiga, mis pakub igakülgset filminaudingut.

Milki kehastava Sean Penni Oscari vääriline osatäitmine ning tugevad rollitäitmised on ka Emile Hirschilt, kes kehastab Milki kaasvõitlejat Cleve Jonesi, ning Josh Brolinilt, kelle täita on Dan White'i, Milki kolleegi ja mõrvanud mehe roll. Kiidusõnad ka kunstniku, stsenaristi ja operaatori tööle. Tegijad võivad ilmselt uhkust tunda ja töö vilju nautida, sest lisaks kahele Oscarile on filmi pärjatud veel 35 auhinnaga.

Sellel nädalal Leedust tulnud uudiste valguses jätkub Milki algatatud võitlus tänaseni.

Nimelt kiitis Leedu parlament heaks homoseksuaalsuse vastu suunatud tsensuuriseaduse, mis piirab geikogukonna inimõigusi. See samm ärgitas geiaktiviste korraldama meeleavaldusi Leedus, Belgias, Rootsis, Islandil ja väikestviisi ka Eestis. Eks saab näha, kas, kuidas ja kui kaua sellised piirangud 21. sajandil elus suudavad püsida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing