Pangad survestavad EEREIFi tegevust

21. juuli 2009, 08:34

Kuigi GILDi kinnisvarafondi
EEREIF fondijuht Urmas Laur on tuleviku suhtes optimistlik, tuleb 2009.
poolaasta aruandest välja, et fondi tegevust mõjutab tugevalt pankade
käitumine.

„Fondi võime säilitada vajalikku finantspaindlikkust sõltub aga paljugi pankade edasistest tegevussuundadest,“ seisab aruandes.

EEREIFi meeskond tegeleb pidevalt fondi kapitalivajaduste hindamisega ning sellest lähtuvalt rahavoogude planeerimisega. Olemasolevad finantsvahendid on piisavad tegemaks lähitulevikus vajalikke kapitaliinvesteeringuid ning täita teisi finantskohustusi, kinnitab fondijuht investoritele.

Kuigi turuhindadest tulenevad muutused varade väärtuses võivad negatiivselt mõjutada fondi portfelli ettevõtete võimet täita pangaga sõlmitud laenulepingute lisatingimusi erinevate näitajate osas, hindab fondivalitseja EEREIFi finantsilist paindlikkust lähitulevikus piisavaks ning seega ei ole üldiselt ohustatud fondi portfelli ettevõtete võime laene teenindada, usub fondijuht.

„Vaatamata rasketele oludele on meie kinnisvaraobjektid mõõdukalt arenenud. Suurimad väljakutsed on investeeringutel, mis on suunatud sektoritesse, kus täna surve üürihindadele ja vakantsusele on tugevaim, näiteks mitme üürnikuga kontorihooned ning jaekaubandusettevõtted,“ on aruandes kirjas.

Enamus projektide neto ärikasum on 2009. esimese poolaasta jooksul võrreldes 2008. teise poolaastaga suurenenud. Varade väärtuse vähenemine tuleneb peamiselt kõrgenenud diskonteerimise määradest, mis pigem peegeldavad turul valitsevat ebamäärasust, kui reaalseid varade toimimise negatiivseid näitajaid.

Aruandes on lisatud ka täiendavat finantsinformatsiooni EEREIFi portfelli kohta. Sellest infost selgub, et maa- arendusprojektide investeeringute all liigituv Pärnu maantee ääres asuv krunt nn Balti Kett on kaotanud poole aastaga 36 protsenti, kusjuures poole aasta eest detsembris oli langenud väärtus pea sama palju. Selles projektis on fondil ka 100protsendine osalus.

18protsendise osalusega Lätis paiknev Eirospektrsi nimeline polü multifunktsionaalne kinnisvarakompleksi väärtus on poole aastaga langenud pea kaks kolmandikku. Kompleksi haldab Läti Metro Capital.

Nn rahavooprojektidest on poole aastaga kõige enam kannatada saanud Sveitsi maja projekt, mille hind on langenud üle 2 mln euro (üle 33 mln krooni). Sveitsi maja on 100 protsenti EEREIFi investeering.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. July 2009, 08:34
Otsi:

Ava täpsem otsing