Tallink plaanib kitsikuse sunnil laevade müümist

Rivo Sarapik 22. juuli 2009, 00:00

Ettevõtte tegevjuhi Keijo Mehtoneni sõnul valmistatakse ette säästuplaani ning septembriks on kärpimiskohad selged, vahendas Turun Sanomat.

"Selge, et sellise kahjumiga ei ole võimalik elada," kommenteeris Mehtonen viimase kvartali 270 miljoni kroonist kahjumit.

Tema sõnul otsitakse ühelt poolt võimalusi kulude kiireks kärpimiseks, teisalt ka uusi käibekohti. Kõik laevafirma liinid vaadatakse sügisel hoolikalt üle. Võimalik, et müüakse osa aluseid ning laevu võetakse vajadusel rendile.

LHV analüütiku Sten Pisangi hinnangul on igati positiivne, et Tallink püüab kulusid kärpida ja tulusid suurendada. "Kuid laevanduses on kriisi tõttu globaalselt keerulised ajad, mistõttu ei pruugi LHV hinnangul laevade, eriti just vanemate laevade, müügist saadav tulu olla märkimisväärne," lisas Pisang.

"Kulusid on Tallink juba erinevaid teid pidi tugevalt kärpinud, tõenäoliselt õnnestub mingeid kulusid veelgi natukene vähendada, kuid kuna Tallinki kulustruktuur on võrdlemisi jäik, siis on seal ka keeruline kiiresti ja olulises mahus midagi vähendada," leidis analüütik.

Pigem tuleks Pisangi hinnangul keskenduda tulude kasvatamisele. "Tagantjärele numbreid vaadates on lihtne öelda, millal, mis kulusid ja kui suures mahus oleks pidanud kärpima, kuid LHV hinnangul on juhtkonna palgakärped positiivsed ja päeva lõpuks on tähtis see, et kulusid on siiski vähendatud," ütles Pisang.

Tallink on viimase üheksa kuuga suutnud vähenda halduskulusid paarkümmend protsenti. Juhtkond kavatseb kärpida oma palku 20%.

Kehva tulemuse taga on Mehtoneni sõnul erinevad põhjused, kuid peamine on kaubavedude kahanemine. Kaubavedude kiiresse taastumisse Mehtonen ei usu. Enne 2010. aastat tema hinnangul paranemist oodata ei maksa.

Tallinki majandusaasta kolmanda kvartali käive oli 2,75 miljardit krooni, kahjumit saadi 270 miljonit krooni. Eelmisel aastal samal ajal oli käive 2,94 miljardit ja kahjum 34,2 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing