Ettevõtted võivad teenida CO2 lubadest hiigelsumma

22. juuli 2009, 16:16

Euroopa liidu ettevõtted võivad teenida 5,4
miljardit eurot (ca 85 miljardit krooni) süsinikdioksiidi ülejäägi lubade
müügist aastatel 2008-2012.

Kliimauuringute firma Sandbagi teatel võib emissioonikauplemissüsteemi all opereerivatel tööstutel jääda majanduslanguse tõttu üle kuni 400 miljonit CO2 luba. Euroliidu CO2 luba maksab 14,48 eurot tonni kohta, kirjutas Bloomberg.

"Mitmete suurettevõtetele on antud suur hulk lube, kuid majandussurutise tõttu on nad toodangut vähendanud. See tekitab juurde miljoneid vabasid lubasid, mida saab müüa või hoiustada tulevikuks," teatas Sandbag.

2005. aastal alguse saanud euroliidu emissioonikauplemissüsteem on maailma suurim kasuhoonegaasi ostu-müügisüsteem, mis kehtestab tehastele süsinikdioksiidi kvoodid ning need, kes ületavad või suurendavad limiite, peavad lube juurde ostma.

"Kahjuks on vabade lubade arv süsiniku hinna alla viinud, mis tähendab, et ettevõtted ei ole motiveeritud välja töötama madala süsinikuga tehnoloogiaid või muid kliimasõbralikke lahendusi. Euroliit peab tingimusi karmistama," seisis Sandbagi teates.

27 liikmesriigiga EM tahab 2020. aastaks vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni 20% võrreldes 1990. aastaga. Euroliit on lubanud 30%list vähendamist, kui teised rikkad majandused kaasa tulevad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2009, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing