Ameeriklastele tervishoiureform meeldib, aga maksta nad ei taha

23. juuli 2009, 12:36

Valgest Majast kuni Kapitooliumini tundub,
et kõik USA pealinnas toetavad tervishoiureformi, kuid keegi ei taha selle
rahastamisele õlga alla panna.

President Barack Obama ei taha sellesse debatti liiga sügavalt sekkuda, kirjutas Forbes. Obama on korrutanud tervishoiusüsteemi kohese reformimise vajalikkust ning selle tegematajätmisest tulenevaid kohutavaid tagajärgi. Praegune tervishoiusüsteem võib ajada riigi pankrotti.

Millest president pole rääkinud ja mis hoiab Kongressis debatti üleval, on see, kes reformi kinni maksab. Obama andmetel maksaks umbes kaks kolmandikku tervishoiu kapitaalremondist triljon dollarit. See raha tuleks välja käia 10 aasta jooksul ja see tuleks leida praeguste meditsiiniprogrammide kärpimisest. Kuid kust saab ülejäänud kolmandiku?

President möönis, et reform nõuab patsientidelt ja haiglatelt, et nad oleks peene otsustusvõimega tarbijad. Obama eelistatud meetod piiraks jõukamatele ameeriklastele antud maksusoodustusi, kuid selle kohta ei ole Kapitooliumil ühtegi konkreetset ettepanekut tulnud.

"Ma arvan endiselt, et mu idee on parim," ütles Obama lisades, et ta ei välista ka teisi variante.

Seni on olnud teine domineeriv idee üle 350 000 dollarilise aastasissetulekutega ameeriklastele kehtestatav lisamaks. Ärigrupid, konservatiivsed demokraadid, mõned senaatorid ja kõik vabariiklased on aga seda mõtet tõrjunud.

Obama sõnul ei saa ta garanteerida arstiabi saamise viiside muutumatust, kuid president kinnitas, et muutused on vajalikud ja positiivsed.

Vabariiklased väidavad, et praegune tervishoiusüsteem meeldib ameeriklastele, kuid seda tuleb muuta vähem kulukaks ja suurendada inimeste ligipääsu arstiabile.

"Kui me ei kontrolli neid kulusid, ei kontrolli me ka eelarvedefitsiiti. Kui me ei reformi tervishoiusüsteemi, tõusevad teie kulutused endiselt," hoiatas Obama ameeriklasi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2009, 12:36
Otsi:

Ava täpsem otsing