Iiri majandusteadlane: eurost tuleks loobuda

23. juuli 2009, 14:45

Kodumaal vastuvoolu ujujana tuntud
majandusteadlase David McWilliamsi arvates peaks Iirimaa ühisvaluutast loobuma
või seda vähemalt tõsiselt kaaluma, kuna tegelikus majanduses on euro riigile
kahjulik.

Eurost on olnud Iirimaale selgelt rohkem kahju kui kasu, leidis teadlane tänases intervjuus ajalehele Helsingin Sanomat. Tema väitel on tugev euro õõnestanud riigi eksporditööstuse konkurentsivõimet. McWilliams viitas seejuures eriti Briti naelsterlingi madalale kursile euro suhtes. "Meie kaks suurimat kaubanduspartnerit Suurbritannia ja USA rahaliitu ei kuulu. Teoreetiliselt mõeldes ei sobinud euro Iirimaale juba algusest saati," leidis ta.

Suurem osa McWilliamsi kodumaistest kolleegidest peab eurot endiselt kokkuvõttes Iirimaale heaks valuutaks tänu kindlale kursile ja madalale intressitasemele. Siiski möönavad ka nemad, et Euroopa keskpanga rahapoliitika pole olnud Iirimaa jaoks optimaalne, vaid liiga odav raha on soodustanud laenumulli arengut.

McWilliamsi seisukohti võib pidada ka liiga mustvalgeteks. Näiteks euro kasutusele võtnud Soome väliskaubandusest on eurotsooni riikidega alla kolmandiku. Kaubanduspartnerite Rootsi, Venemaa ja Suurbritannia valuutade kursid euro suhtes on oluliselt kahanenud, millel on oma mõju Soome ekspordile neisse maadesse.

Nii võiks teoreetiliselt ka Soomes arutleda, kas ilma eurota poleks parem. Inimene tänavalt on euroga seoses rahul madalaprotsendilise eluasemelaenuga ning sellega, et tal reisides on taskus tugev raha, tööstuse käekäigu peale ta üldiselt ei mõtle, leidis kommentaaris Kauppalehti lugeja. Teise lugeja arvates võiks aga Iirimaa oma majandusraskuste põhjusi otsides vähem eurot süüdistada ning rohkem peeglisse vaadata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2009, 14:45
Otsi:

Ava täpsem otsing