Põhja-Korea: Hillary Clinton on imelik

23. juuli 2009, 15:56

Põhja-Korea vastas salvava isikliku
solvanguga USA välisministri Hillary Clintoni aadressil pärast seda kui naine
võrdles sealset võimu väikeste laste, sõnakuulmatute teismeliste ja
inimestega, kes nõuavad tähelepanu.

Põhja-Korea välisministeeriumi kõneisik halvustas Clintonit tema positsioonile sobimatute vulgaarsete märkuste pärast, kirjutas CNN.

Põhja-Korea väliministeeriumi esindaja ütles, et Clinton pole mitte mingil juhul intelligentne ning et ta on naljakas daam. "Vahel ta näib nagu algkooli tüdruk ja vahel nagu ostlemisele suunduv pensionär," sõnas ta Kagu-Aasia riikide kohtumisel Tais.

Verbaalne kähmlus kahe riigi vahel kulmineerus sellega, et kommunistlik riik kuulutas tuumakõnelused lõppenuks. Clinton on eelnevalt hoiatanud, et Põhja-Korea keeldumine kõnelustest võib pingeid suurendada ning esile kutsuda võidurelvastumist Aasias.

"Ma olin rahul, kui nägin, et paljud regiooni riigid tegid suu lahti ning väljendasid oma muret Põhja-Korea delegatsiooni provokatiivse käitumise pärast, mida oleme näinud viimastel kuudel," ütles Clinton Kagu-Aasia riikide kohtumisel Tais.

"Põhja-Korea delegatsioon kahjuks keeldus tunnistamast, et riik on olnud valel kursil. Ta ei näidanud üles mingit tahet rääkida kaasa tuumarelvade vähendamise arutelus, see ei ole häiriv mitte ainult USAle, vaid kogu regioonile ja rahvusvahelisele kogukonnale," avaldas USA välisminister pahameelt.

Clinton kommentaarid tulid pärast Põhja-Korea avaldust Clintoni pihta. Enne seda proovis Põhja-Korea delegatsioon pääseda poodiumile, et meediaga rääkida, kuid turvateenistus takistas neid.

Põhja-Korea viis tuumakatsetusi läbi mais, kui tulistati välja ballistilisi rakette hoolimata ÜRO resolutsioonidest.

Clintoni sõnul on tal üksmeelne toetus julgeolekunõukogus resolutsioonile 1874. Juunis nõukogus toetuse saanud resolutsioon tähendab, et sanktsioonid Põhja-Koreale muutuvad karmimaks, kehtestades embargo riigi relvatarnele. Põhja-Korea protestis resolutsiooni vastu, öeldes, et võib rikastada uraani ja plutooniumi tuumarelvades kasutada.

Clintoni sõnul töötab USA edasi selle nimel, et Põhja-Korea läbirääkimistelaua taha istuks, lisades, et suhete täielik normaliseerumine oleks võimalik, kui Põhja-Korea nõustuks oma tuumaprogrammi tõendatava kadumisega.

„Ameerika Ühendriigid ja meie liitlased ei saa leppida Põhja-Koreaga, mis püüab alles hoida tuumarelvi, välja lasta ballistilisi rakette ja laseb vohada tuumamaterjalidel,“ lisas Clinton.

Hillary Clinton Hillary Clinton

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2009, 15:58
Otsi:

Ava täpsem otsing