Putin käsib riigi suurimal pangal edasi laenata

23. juuli 2009, 11:34

Vene peaminister Vladimir Putin andis eile
käsu riigi poolt kontrollitud OAO Sberbankil laenamist jätkata hoolimata
sellest, et riigi suurim pank teatas halbade laenude kasvust.

Vene valitsus ootab, et – eriti riigi poolt kontrollitud – pangad aitaksid sealse majanduse välja langusest, andes taskukohaseid laene, kirjutas The Wall Street Journal. VaVladimir PutinVladimir Putinstutasuks on pangandussektor saanud riigilt miljardeid dollareid abiraha, et upitada omakapitali, samal ajal kui laenuprovisjonid kasvavad ja vara väärtus langeb.

"Loomulikult peab parandama laenuportfelli kvaliteeti, kuid see ei tähenda, et laenamist saab päris lõpetada. On väga kerge uks lihtsalt sulgeda. See tähendab raskemat tööd klientidega, et mõista, kes neist on usaldusväärsed," rääkis peaminister Putin.

Tema kommentaar tuli mõned minutid enne seda, kui Sberbank avaldas oma esimese poolaasta tulemused. Panga kasum oli kukkunud võrreldes eelmise aastaga 92 protsenti, 5,3 miljardi rublani. Halbade laenude osakaal oli kasvanud juuni lõpuks 2,8%ni, kuu algul oli see 2,6%.

Eelmisel kuul andis Putin riigipankadele, sh Sberbankile käsu suurendada laenuportfelle vahemikus juuli kuni september 150 miljardi rubla võrra. "14%ne laenuintress aastas on üsna vastuvõetav praegustes tingimustes," ütles Putin.

See on 3%ne tulu keskpanga 11%se intressimääraga võrreldes. Aprillist on keskpank langetanud intressmäära kahe protsendipunkti võrra.

Putin käskis Sberbankil kontoreid mitte sulgeda. "Kuigi oluline osa kontoreid on mittekasumlikud, ei saa neid hüljata. See on teie tasu riigi toetuse eest," ütles peaminister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2009, 12:18
Otsi:

Ava täpsem otsing