Eksperdid: toetus kulus ajude asemel asfaldi panekule

ÄP praktikant 24. juuli 2009, 17:40

EL struktuurifondi rahasid peaks
ehitustegevuste pealt kärpima viis protsenti ehk vähemalt miljard krooni,
sest ehitushinnad on langenud ja toime tuleb ka palju vähemate vahenditega,
leidsid valitsusvälised eksperdid.

„Infrastruktuuri investeeringute osakaal on liiga suur," väitis Ernst Young Balticu juhtivkonsultant Tauno Olju tänasel rahandusministeeriumi pressibriifingul.

Hetkel läheb 70 protsenti ehk ligi 37 miljardit krooni toetusrahast ehitus-ja renoveerimistegevusse. Olju sõnul on see maht liialt suur, sest ehitussektori kogukäive majandusbuumi ajal oli ligi 40-50 miljardit krooni.

„Muidugi on infrastruktuuril positiivne mõju küll tööhõivele, ehitussektorile ja sellele kaasnevatele sektoritele, kuid see toetab tootlikkust ja teadmispõhist majandust ja eksporti pigem kaudselt," üles Olju.

Olju käis välja ka ekspertide seisukoha investeerida kärpimiste arvelt 1,2 miljardit ettevõtlusse ning ligi 100 miljonit ümber- ja täiendõppesse.

2007.-2013. aastal on Eestil võimalik kasutada 53,3 miljardit krooni struktuurifondndide raha. Selle kasutusvaldkonnad ja mahud kinnitati 2007. aastal. Ernst Young Baltic AS, Poliitikauuringute Keskus Praxis, Säästva Eesti instituut ja Balti Uuringute Instituut uurisid aprillis ja juunis toetuse kasutusvaldkondi ja mahte toimunud majandusmuutuste tõttu.

Tänasel pressibriifingul esitlesid eksperdid oma tulemusi ja tegid rahandusminister Jürgen Ligile ettepanekuid toetusraha kiirema ja otstarbekama kasutuse kohta, mis soodustaks Eesti väljumist majanduskriisist.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. July 2009, 17:40
Otsi:

Ava täpsem otsing