Langus lööb rängalt luksushotelle

24. juuli 2009, 20:57

USA luksushotellides on piisavalt ruumi.
Isegi nii palju, et tipphotellide omanikud valavaid pisaraid raha nimel ning on
hädas maksmata laenudega, kirjutas CNN.

"See sektor on selgelt languses," ütles PKF Consultingu asepresident John Fox.

Võlgade epitsenter on Californias, kus võlgades hotellide arv hüppas kahe kuuga 125%.

San Francisco südames olev 5 tärni hotell Four Seasons on kõige viimane ohver. Juuli alguse seisuga oli hotellil maksma 90 miljoni dollariline laen. Enne seda läks neljatärnilise Stanford Court Hoteli vara pankrotihalduri kätte, pärast 89 miljoni dollarilise võla teket.

San Diego W Hoteli omanikud ei suutnud juunis kinnisvaralaenu tagasi maksta. Los Angelese lähedal asuv St. Regis Monarch Beach Resort, mis on kurikuulus AIG Groupi tegevjuhtide võõrustamisega pärast seda kui riik AIG-le appi tõttas, jäi juunis võlgu 70 miljoni dollarilise laenu.

Kuid California ei ole ainus koht, kus hotellindus võlgades sipleb. Fitchi andmetel oli USA 13 hotellil kokku 596 miljoni dollari eest võlgu. Kolmel hotellil Phoenixis, Las Vegases ja New Yorgis on suur osa sellest võlasummast.

Laenu maksmata jätmine ei lõpe alati laenutagatise või äri müügiga. Vahel kasutavad laenuandjad seda taktikaliselt ära. "Tihti on vajalik, et maksega hilinetaks, et laenutingimusi saaks jälle üle aadata. Ja laen on tihti tunduvalt suurem, kui kinnisvara väärt on," rääkis Fox.

See tähendab, et osad laenuga hädas olevad hotellid nagu Four Seasons ei olegi väga suures ohus, kuid nende omanikud tahavad lihtsalt laenutingimusi paremaks kaubelda.

Isegi kui mõni kinnisvara omanikku vahetab, müüvad laenajad selle nii madala hinnaga edasi, et uutel omanikel õnnestub kindlasti kasumlikult töötada.

PKF uuritud hotellide täituvus prognoos on langenud 55,4%-le varem lubatud 57,6%-lt. Hotellid on kõvasti langetanud ruumide hindu, et kliente ligi tõmmata, suurimaid soodustusi pakuvad just luksushotellid. Keskmine luksushotelli toa päevahind langes mais 12,1% 253 dollarile võrreldes mullu sama ajaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. July 2009, 20:57
Otsi:

Ava täpsem otsing