Maailma tippkonsultant: ka miljardär alustab praegu nullist

24. juuli 2009, 08:33

Majanduskriisi ajal tuleb inimestega maha istuda ja
rääkida neile tõde, leiab maailma juhtivate ärinõustajate ja juhtide coach'ide
hulka kuuluv Marshall Goldsmith.

Goldsmith rõhutab ajajuhtimise koolitajale Kristjan Otsmannile antud usutluses, et meie ees on täiesti uus tundmatu maailm.

Mis viis meid praeguse kriisini?

Meid viis praeguse kriisini skeptilisuse puudumine ja asjade katsetamise uudishimu. Selline uut tüüpi ülbus. Küsimus pole mitte niivõrd vilunud tegevjuhtides, vaid 29aastastes matemaatikageeniustes, kes tulid välja investeerimisotsuste valemitega, mis põhinesid vähema kui viimase 30 aasta kogemustel.

Probleem on selles, et neil inimestel on kõrge IQ ja suurepärane matemaatikataust, aga mitte mingit ajalootunnetust - palju teadmisi, aga vähe tarkust. Nende skeemid põhinesid eeldusel, et asjad, mis pole juhtunud viimase 30 aasta jooksul, et juhtu kunagi. Ja arvake ära, mis juhtus. Skeemid kukkusid kokku.

Mis muutub nüüd juhtide käitumises, kes on harjunud olema võitjad?

Juhtimisoskused on tähtsamad kui kunagi varem. Erinevatel juhtimistasanditel näed ju emotsioone, mida praegune olukord tekitab.

Töötan praegu ühe suure organisatsiooniga, millel on siiani läinud hästi. Ja nüüd on seal palju tähtsusetuna näivate asjade peale vihaseid, karjuvaid ja nutvaid inimesi.

Sellega on sama lugu nagu surmale vastu astumisega. Esimene faas on eitus. Mitmed inimesed keelduvad oma pangakonto väljavõtet vaatamast. Järgmisena näed viha. Teie riigis on praegu väga palju viha. Aga ole nii vihane, kui tahad, see ei muuda midagi. Järgmisena tuleb masendus. Ning lõpuks pead leppima tegeliku olukorraga.

Uue maailma jaoks on hea sõna "taaskäivitus" (reset) - pead lihtsalt nuppu vajutama ja uuesti alustama ning leppima tõsiasjaga, et vana maailma pole enam olemas.

Liidritel võtab sellega leppimine tükk aega. Kuulasin hiljuti Londonis Ühendkuningriigi peaministri Gordon Browni kõnet ja see oli üllatav. Ta ütles, et Ühendkuningriik on rikas. Ei ole ju! Nad on pankrotis! Olen kindel, et enamik peaministri kuulajaid ei suuda välja nuputada, mida see mees küll suitsetab, et ta sellist juttu räägib.

Olin äsja Dubais. Kõik kraanad on seal peatatud. Maailma kõrgeim maja seisab lihtsalt niisama vähemalt aasta. Maailma majandust juhtisid inimesed Läänes, kes ostsid asju, mida nad ei vajanud, et avaldada muljet inimestele, keda nad ei tundnud, rahaga, mida neil polnud. Ja nüüd on see läbi!

Kuidas juhid hakkavad käituma uues maailmas?

Esimese asjana peavad juhid väga selgelt ütlema, et nad ei tea, mis järgmise viie või kümne aasta jooksul juhtub.

Tänases uues maailmas seisavad juhi ees tohutud väljakutsed. Nad peavad olema avatumad, kuulama rohkem, õppima enam ning looma keskkonna, kus inimesed saavad halbadest uudistest juhile kiiresti teada anda. Kui sa ei edasta halbu uudiseid kiiresti, siis halvad uudised tapavad su.

Inimestele tuleb praegustes oludes anda rohkem, mitte vähem juhiseid.

Soovitan istuda inimestega koos korrapäraselt ja arutada, mis on tähtis praegu, milline on meie strateegia nüüd, mis on nüüd meie prioriteedid, ja rääkida inimestele tõde.

Eesti tüüpiline juht on üsna isekas ja väldib koostööd nii kaua kui võimalik. Mis sellist juhti praeguses majanduskriisis ees ootab?

Oletan, et selline käitumine on pärit usalduse puudumisest. Miks jagada minuga teadmisi, kui ma kasutan neid hiljem sinu vastu?

Aga kokkuvõttes võidavad inimesed, kes on loonud suhte, millest võidavad mõlemad osapooled. Kui viieinimeseline rühm aitab teineteist, siis nad võidavad viit üksiküritajat.

Mis juhtub siis, kui nad jäävad endiste mallide juurde?

Väga lihtne: konkurentsivõime kaotus.

Ütlete, et nüüd on käes tõe aeg. Miks ei olnud varem ausa suhtluse roll nii oluline kui nüüd?

Edu toidab ülbust. Kui teenid miljoneid ja oled kahekümnendais eluaastais, siis on ju keeruline uskuda, et sa pole eriline.

Ma ei usu, et kollapsi põhjustasid kurjad geeniused. Maailm varises, sest inimesed tegid krooniliselt vigu. Suurim neist oli see, et on ju teada - mis juhtus minevikus, juhtub ka tulevikus. Vaadake kasvõi Eestit - see ju õilmitses! Island oli Euroopa rikkaim riik inimese kohta. Kukkus kokku, läinud… Iirimaa - kokku varisemas.

Minu soovitus teie lugejatele: igaüks teist on ettevõtja. Sa vastutad oma elu ja karjääri eest. Seepärast pead mõtlema nagu ettevõtja ja väga palju töötama.

Mis nüüd saab?

Elu läheb edasi, peame lihtsalt uuesti alustama. Mõnel mu sõbral oli varandust mõni miljard dollarit. Nüüd on nad pankrotis. Ja nad kõik on minust vanemad, mina olen kuuekümnene. See on keeruline, aga nad ütlevad: täna ma tulen toime, vähemalt ühe päeva. Nad kulutavad vähem, leiavad endale tegevust. Mida muud ikka teha?

Teine asi, mis USAs juhtub, on moodsa ohtra tarbimise ajastu lõpp. Naaseme sinna, kust tulime. Inimesed hindavad üha enam lihtsaid inimlikke väärtusi, mis on tõesti olulised. Halb uudis on see, et keegi ei kuluta enam raha. Kui töötad kaubamajas või autopoes, siis oled tõsiselt hädas.

Kui pikaks kujuneb praegune majanduse "uneperiood"?

Keegi ei tea. Oleme täiesti uues olukorras. Siin on viis stsenaariumit. Esimene: hüperinflatsioon. See juhtub siis, kui trükime hiiglaslikes kogustes raha.

Järgmine stsenaarium on stagflatsioon. See juhtus USAs 1970ndatel - kõrge inflatsioon ja väike kasv. Edasi tuleb Jaapani stsenaarium: deflatsioon ja majanduskasvu puudumine, pikema aja jooksul ka stagnatsiooni oht.

Veel üks variant: depressioon. Väga hirmutav, aga mitte võimatu.

Ja viimane variant on kannapööre. Mis neist viiest juhtub? Loodan, et viies, aga mul pole tegelikult aimugi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. July 2009, 08:57
Otsi:

Ava täpsem otsing