Toimetajaveerg: Kes ei riski, see...

24. juuli 2009, 08:09

Kes eelmisel aastal ei riskinud, see võib
endale täna šampust või kas või kalamarja lubada. Nii võib parafraseerida Vene
kõnekäändu, kui lugeda tänase Äripäeva kaanelugu Eesti kultusfondi kuulsusetust
hetkeseisust.

Alates 2001. aastast kaheksa aastat investeerimisguru Warren Buffetist paremat tootlust näidanud GILDi poisid püüavad päästa, mis päästa annab. Ehkki Eesti ainukese tõsiselt võetava riskifondi investeeringud olid juba iseenesest vägagi julged, mindi täispangale ja üritati tootlust laenurahaga dubleerida. Majanduse tõusulaine aga pöördus ja loodetud lisakasumist sai lisakahjum.

Kes eelmisel aastal ei riskinud, see võib endale täna šampust või kas või kalamarja lubada. Ütlen ausalt, et ka mina vaatasin kadedusega pealt, kuidas GILD Arbitrage pakkus oma fondiomanikele igal aastal keskmiselt üle 20protsendist aastatootlust. Veelgi imekspandavam oli osaku rahulik ja kõikumatu hinnatõus. Olin osakuomanike peale kade ja arvestasin, et sellise tootluse juures kasvab ka piskust paarikümne aasta jooksul varandus. Oma raha jäi mul GILDi viimata. Esiteks oli fond minu jaoks liiga läbipaistmatu ja ausalt öeldes polnud ka sellist raha, millega riskiga.

Ma ei parasta aga sugugi nende investorite üle, kes väikese osa oma varandusest riskifondi panid ja võtsid seda RISKIINVESTEERINGUNA.

Paraku eksisid selle reegli vastu buumiajal mitte ainult GILD Arbitrage'i osanikud, vaid paljud inimesed. Kasvuaastad tekitasid inimestes tunde, et kui projekt või investeering aastaga ikka 50 protsenti ei tooda, siis ei tasu eriti võimelda. Mindi täispangale. Paraku on sellised ajad aga möödas. Kui mitte igaveseks, siis mõneks ajaks kindlasti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. July 2009, 08:09
Otsi:

Ava täpsem otsing