Aamulehti: nii võtavad Tallinna rahavahetuspunktid sinu raha

27. juuli 2009, 20:55

Tänane Soome ajaleht kirjutas Eesti
valuutavahetuspunktide mitte küll otse valest, küll aga eksitavast
reklaamist.

Ahvatlev pakkumine Tallinna rahavahetuspunkti aknal annab häid lubadusi: kurss 15,68 ja teenustasu 0%! Vingelt hea kurss, mis vastab ametlikule euro ja krooni ligikaudu 15,65 kursile (täpne olles 15,6466 – toim.). Kuid kui arvad saavat euro eest 15,65 krooni, siis eksid. Suurelt trükitud kurss on mõeldud ainult turistide hämamiseks.

Selline kurss kehtib teistpidi ehk kroone eurodeks vahetades! Harilikult vahetab turist eurosid kroonideks ja tõde selgub väikeses kirjas tekstist: euro eest saab vaid umbes 13,5 krooni. Kui paljud teksti üldse täpsemalt uurivad? Tõenäoliselt ei saa purjus soome turist isegi aru, et sai reklaamis lubatust vähem raha. Vahetuspunkte ei saa seega küll otseselt valetamises süüdistada, eksitamises aga küll.

Eksitavad reklaamid on Tallinnas uus nähtus. Täpselt sama number 15,68 on tänavu suvel ilmunud peamise turistide liikumistee Viru tänava kõigi rahavahetuste aknaile. SmartEx ja United Money annavad tegelikult kursiks 13,54.

Samal tänaval asuv alati kehvade kursside poolest tuntud olnud Monex annab uutest äridest isegi veidi rohkem, 14,07 krooni. Kui tahad normaalset kurssi, tasub minna Viru väljakul Postimaja taha SEB panga kontorisse, kus saab kursi 15,57 (pluss teenustasu 15 krooni vahetuse kohta), sama kursi saab kõrval Forumi kvartali Swedbankis. Vanalinnas saab paremat kurssi vahetustes teisel pool Raekoja platsi või Tavidis Aia tänaval.

Kursivahe tähendab ka tavalisele turistile üllatavalt palju. Oletame, et vahetad 200 eurot, mis võiks olla täiesti harilik summa lühikesel perepuhkusel. SmartEx või United Money annavad sulle 2708 krooni. Pangakontorist saad 3099 krooni. Vahe on tervelt 391 krooni. Selle raha eest saab näiteks vanalinna suurepärases /.../ restoranis kanakarrid (120 krooni ports) ja kannu õlut (40 krooni) kahele. Alternatiivina saab pereisa selle raha eest hulga head eesti õlut koju kaasa viimiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. July 2009, 20:55
Otsi:

Ava täpsem otsing