Eurooplased valmistuvad krediitkaardi kriisiks

27. juuli 2009, 18:14

Tööpuuduse kasvu tõttu muutuvad Euroopa
laenajad üha riskantsemaiks tarbimislaenude omanikeks. Üle Atlandi levinud
krediitkaardikriis tekitas Ameerika pankadele miljardite dollarite suurust
kahju, kirjutas Financial Times.

IMF oletab, et USA tarbimislaenude võlg ulatub 1,91 miljardi dollarini ja 14% sellest on hapuks läinud. See võib tähendada, et 7% Euroopa 2,467 miljardi dollari suurusest tarbimislaenust läheb samuti vett vedama. Enamus tarbimislaenust hävib Inglismaal, mille rahvas on Euroopa suurim krediitkaardikasutaja.

Suurbritannia võlanõustajad saavad iga päev hulga kõnesid inimestelt, kes muretsevad laenude tagasimaksmise, krediitkaardivõlgade kustutamise ja hüpoteegiga koormatud kinnisvara lunastamise pärast. Ainuüksi mais tuli selliseid telefonikõnesid 41 000 ehk kaks korda rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

USAs on tasumata krediitkaardimaksed koos töötusega kuust kuusse suurenenud. Pangad nagu Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase ja Wells Fargo ning krediitkaardifirmad kannavad miljarditesse dollaritesse ulatuvaid kahjumeid ja on hoiatanud, et kahju tekib veelgi.

USA hapude krediitkaardilaenude protsent ületas sel kuul töötuse määra, mis teeb tuleviku ennustamise keeruliseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. July 2009, 18:14
Otsi:

Ava täpsem otsing