Eesti ja Leedu suurendavad oma panust Balti pataljonis

28. juuli 2009, 06:50

Läti keerulise majandusliku olukorra tõttu
suurendavad Eesti ja Leedu oma panust Balti pataljonis.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo arutas täna toimunud telefonivestluses oma Leedu kolleegi Rasa Juknevicienega NATO reageerimisjõudude (NATO Response Force – NRF) koosseisu lülituva Balti pataljoni mehitamist, pärast seda kui Läti oli sunnitud keerulise majandusliku olukorra tõttu vähendama oma panust. Kaitseministrid leppisid kokku, et puuduvad üksused komplekteeritakse ühiselt, teatas kaitseministeerium.

Eesti, Läti ja Leedu otsustasid 2006. aastal ühiselt panustada pataljoni suuruse üksusega NATO reageerimisjõudude 14. rotatsiooni (NRF-14) koosseisu 2010. aasta esimesel poolaastal. Ligi 800-mehelise pataljoni juhtriigiks on Leedu, Eesti on seni lubanud panustada pataljoni ühe jalaväekompanii, luurerühma, logistilise toetusüksuse, sõjaväepolitseiüksuse ja staabiohvitseridega, kokku 192 kaitseväelasega. Tegemist on Eesti kaitseväe seni suurima panusega NATO reageerimisjõududesse.

Aaviksoo sõnul on Balti pataljoni väljapanek NATO ühistesse reageerimisjõududesse Eesti ning teiste Balti riikide jaoks oluline projekt.

"Meie usaldusväärsusele on väga oluline, et vaatamata rasketele majanduslikele oludele säilib see kolme Balti riigi ühise ettevõtmisena. Mul on hea meel, et Läti siiski säilitab oma osaluse, küll vähendatud kujul, ning Leedu on otsustanud enda kanda võtta märkimisväärselt suure lisakoormuse," ütles kaitseminister.

Tänase otsuse tulemusena võtab Leedu täiendavalt enda kanda ühe jalaväekompanii ja tankitõrjerühma komplekteerimise ning Eesti lisab pataljoni koosseisu demineerimis- ja sõjaväepolitsei spetsialistid.

Juuni alguses Lätis Adaži polügoonil toimunud õppuse "Baltic Eagle" käigus harjutati Balti jalaväepataljoni koostööd ning väeüksus sai NATO-poolse akrediteeringu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. July 2009, 06:50
Otsi:

Ava täpsem otsing