Tallinna Vesi nõustus odavamalt ehitama

Kaisa Tahlfeld 29. juuli 2009, 00:00

Tallinna Vee kommunikatsioonijuhi Priit Kofi sõnul vähenevad ASi Tallinna Vesi kanalisatsiooni ja veevärgi väljaehitamise maksed Tallinna linnale seoses ehitushindade languse ja majandusolukorra halvenemisega. "Tallinna Vesi ehitab 2011. aastaks Tallinna kanalisatsioonisüsteemi ning Tallinna linn kompenseerib selle ehitusmaksumuse. Täpset makse suuruse vähenemist me ei täpsustaks, kuid linna mainitud suurusjärk on õige," kommenteeris Koff kokkulepet, mille kohaselt ehitatakse kanalisatsioon ja veevärk valmis ühe kolmandiku ehk ligikaudu 500 miljoni krooni võrra odavamalt. Seejuures juba sel aastal odavneb ehitus 75 miljoni ulatuses.

Kofi sõnul oli Tallinna linnal kohustus 2011. aastaks rajatava kanalisatsioonisüsteemi eest hüvitist tasuda aastani 2017, kuid nüüd lühendati seda aega 3,5 aasta võrra.

ASi Tallinn Vesi nõukogu liige Mart Mägi kinnitas, et veefirma ega ettevõtte aktsionäride seisukohast ei ole tegemist tingimuste ei paranemise ega halvenemisega. "Maksed vähenevad t ehitusmaksumuse vähenemisega," ütles Mägi.

Sotsiaaldemokraadid kutsuvad Tallinna linnavalitsust alandama pärast linna kanalisatsioonivõrgu ehituse odavnemist maamaksu määra.

"Eks ehitushinnad ole ju tõesti tublisti langenud. Kui Savisaar tahab hoida tallinlaste usaldust, tuleb tal nüüd kindlasti maamaksu alandada, sest omal ajal põhjendati maksutõusu ainult kanaliseerimise kõrgete hindade ja kiire tempoga," kommenteeris Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Jaak Juske.

Samas võib Juske sõnul Tallinna Veelt oodata uut hinnatõusuplaani. "Olen üpris kindel, et Tallinna Vesi taotleb ka sel aastal hinnatõusu," lausus Juske, kelle arvates majanduskriisi tingimustes tuleks niigi ülisuurt kasumit teenival monopoolsel ettevõttel oma hindu hoopis alandada.

On täiesti loomulik, et ettepanek hinda alandada tuli linna poolt, sest neil on vaja eelarvest kulusid kokku hoida. Mis seal muud, kui veetrassid amortiseeruvad natuke rohkem. Ehitus toimub linna rahaga ja trassid jäävad linna omandisse. Kuna Tallinna Vesi ei ole ehitusfirma, vaid ostab teenuse sisse, siis neid see ju ei mõjuta. Veetariifi tõstmine/langetamine on pikaajaliselt kokku lepitud ja seotud inflatsiooniga. Kuna praegu on deflatsioon, siis võib hind hoopis langeda, uue veetariifi määramisel alandab vähemalt see komponent hinda.

Aeg on edasi läinud ja me pidasime vajalikuks asjad üle vaadata. Läbirääkimised olid pikad ja keerulised, 6-7 kuud. See asi pole nii lihtne, et kaks inimest istuvad laua taha ja üks ütleb, et tee pool miljardit alla, ja teine vastab, et okei. Usun, et arvestades praegust keskkonda ei tohiks vee hind küll tõusta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing